USA:s förhandlingar med Iran

Jubel i Teheran över ramavtalet – men Israel hotar med krig

Publicerad 3 april 2015 kl 12.18

Utrikes. Inatt firades det på gatorna i Irans huvudstad Teheran efter beskedet om att landets förhandlare nått ett ramavtal med USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Kina om Irans kärnenergiprogram. Samtidigt hotar Israel med krig mot Iran efter att gårdagens avtal presenterats.

Dela artikeln

Beskedet var efterlängtat i ett Iran vars ekonomi kämpat i motvind mot alla de sanktioner som införts mot landet. Nu öppnas framförallt möjligheten för Iran att exportera olja till utlandet, men även att importera förnödenheter som landet behöver.

Enligt överenskommelsen ska Iran förstöra merparten av sina urancentrifuger och skära ned sina lager av anrikat uran med 98 procent. Detta för att göra det svårare för landet att bygga atombomber av det klyvbara material som man tagit fram för sina kärnreaktorer, rapporterar AP.

I Israel jublade man däremot inte över beskedet om att västvärlden nått en överenskommelse med Iran. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu sade till USA:s president Barack Obama att han "kraftigt motsätter sig" avtalet och han uppges idag ha samlat sitt säkerhetsråd till ett krismöte, skriver Jerusalem post.

– Detta avtal kommer att legitimera Irans atomprogram, stärka Irans ekonomi och öka Irans aggression och terror i och bortom Mellanöstern, påstod Netanyahu.

– Det kommer att öka risken för att kärnvapen sprider sig i regionen och ökar risken för ett fruktansvärt krig, fortsatte han.

Medan Netanyahu talade om att avtalet "hotar Israels överlevnad" så diskuterade representanter för den israeliska krigsmakten möjligheter till ett väpnat angrepp mot Iran för att slå ut deras kärnenergiprogram.

– Det militära alternativet har alltid varit ett alternativ, det har vi sagt hela tiden, förklarade generalmajor Nimrod Sheffer, chef för det israeliska militärhögkvarterets strategienhet.

– Att det inte pratats så mycket om det i media den senaste tiden betyder inte att vi ändrat uppfattning på den punkten.

De flesta bedömare ser risken för att Israel gör verklighet av hoten och angriper Iran militärt som liten. Att hota med krig ses snarare som ett sätt att pressa USA på eftersom de båda länderna är allierade med varandra. Om Israel startar krig mot Iran kan USA känna sig tvingade att sluta upp i kriget på Israels sida, något som ytterligare skulle destabilisera hela Mellanöstern.


Nyheter från förstasidan

Internt "uppror" mot SD-ledningen

"Jag har aldrig varit med om ett så stort uppror." Men det handlar inte om att invandringen fortsätter – utan om ett vapen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Socialdemokratiska Danmark: 860 fick asyl under 2024

Siffran historiskt låg.. "Det är avgörande för vårt samhälle att vi har en låg asylinvandring."0 

Afrikanska landet: Vi tar gärna tillbaka våra illegala invandrare

"Vi stöder den amerikanska regeringens beslut.". Men alla länder är inte lika sugna på att välkomna sina egna medborgare åter.0 Plus

Sparar miljarder på minskad jämställdhet och mångfald

USA-slakt på värdegrundskonsulter och coacher.. Nu ryker konsultavtal för miljarder med privata utförare av politisk korrekthet.0 

Vetenskap

Födda under pandemin drabbas mer sällan av astma. Skyddades mot luftvägsinfektioner i tidiga år.0 

Forskarlarmet: AI:n kan redan klona sig själv. Vi kan redan ha passerat ödesmättade "röda linjen".0 Plus

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0