I årtal har svenska politiker tjatat om att "minska klyftorna" mellan fattiga och rika i Sverige, inte minst statsminister Stefan Löfven (S).
Men enligt SVT:s undersökning har det i verkligheten blivit tvärtom. I 275 av Sveriges 290 kommuner har skillnaden i stället ökat.
Inom EU är Sverige är ett av de länder där inkomstskillnaderna ökat allra mest. Klyftorna i Sverige har rentav ökat mest jämfört med något annat OECD-land i världen sedan 1990-talet.
2005 var Sverige det mest ekonomiskt jämlika landet i EU. Nu har vi fallet till plats elva.
En förklaring är att bidragen i Sverige minskat eller inte skrivits upp jämfört med löneutvecklingen, vilket gjort att människor med jobb kunnat dra ifrån.
Många invandrare går på bidrag, och invandringen till Sverige har varit enorm. I Ronneby kommun har fattigdomen ökat mot för sex år sedan och där lever numera vart femte hushåll i fattigdom. I SVT Blekinge sägs det att kommunen tagit emot många så kallade flyktingar och att detta skapat en ny sorts underklass.
Det förklaras rakt ut att fattigdomen ökat på grund av de senaste årens asylinvandring.
– Tittar man på de senaste åren ser man tydligt migrantströmmarna. Det är den gruppen som har lägst inkomster och som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Det skapar många hushåll som har låga inkomster i statistiken, säger det moderata kommunalrådet Roger Fredriksson till SVT.