I DN:s kartläggning ingår 53 dömda och 47 misstänkta gärningsmän i utredningar gällande skottlossning på allmän plats sedan 2013.
De flesta är födda på 90-talet och många bor hemma hos sina föräldrar. Användning av cannabis är vanligt.
Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder, visar DN:s granskning.
En möjlig förklaring är "variationer över tid inom den del av befolkningen som har utländsk bakgrund", skriver DN.
Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.
Latinamerikaner förekommer bara i tre av fallen, personer från Balkan i fem och finländare inte i något, påpekar DN.
Tidningen förklarar den extrema överrepresentationen med bristen på jobb, och skriver till exempel att färre än 30 procent av vuxna somalier har ett arbete.
Endast 40 procent av männen kan kopplas till organiserad brottslighet där det finns pengar att tjäna.
DN påpekar också att mörkertalet är stort och att granskningen inte innefattar nedlagda fall med misstänkta som avförts från utredningen.
– Det är ett faktum att fenomenet gatugäng och våld uppstår i vissa områden, och de flesta som bor där har utländskt påbrå, säger sociologen Amir Rostami vid Stockholms universitet till tidningen.
Linda Staaf, chef för Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, säger att granskningen visar på en misslyckad integration i Sverige och att det är en större samhällsfråga för flera myndigheter än hennes att hantera.
Hon menar att det skett en negativ samhällsutveckling i områden där många invandrare bor, samt att dessa områden mer och mer isoleras från det övriga svenska samhället.
DN:s granskning visar också att de flesta offer vid skjutningar, både dödade och skadade, är utländska män.