Affischerna, med texter som berör den svenska invandringspolitikens kostnader och invandrarrelaterad brottslighet, påträffades i sjukhusets allmänna utrymmen i oktober och november förra året.
Med hjälp av övervakningskameror kunde en 85-årig man identifieras som "skyldig" och kammaråklagare Patrik Tilly valde att åtala åldringen för hets mot folkgrupp eftersom han ansåg att affischerna var "främlingsfientliga".
Den åtalade har nekat till brott och konstaterat att han syfte var att bidra till en allmän debatt. Han har också påpekat att de texter han spred helt enkelt beskrev fakta om den svenska invandringspolitiken.
Tingsrätten väljer nu att gå på den 85-årige mannens linje och friar honom från anklagelserna.
"Inledningsvis bedömer rätten inte att det är frågan om material som uttrycker missaktning på det sätt som krävs för ansvar för hets mot folkgrupp när det gäller de artiklar som avhandlar frågor om ökade kostnader för tolkar, för offentliga försvarare och andra ombud i domstol, eller ökade kostnader för asylmottagandet. Inte heller övriga artiklar/flygblad har dock ett sådant tydligt innehåll att de kan sägas uttrycka den typ av missaktning som krävs för att ansvar för hets mot folk- grupp ska kunna aktualiseras", står det i domen.
Två domare var dock skiljaktiga: rådmannen Lotten Karlén och nämndemannen Marita Pahlén (MP), som i andra sammanhang har beskrivit sig som en "journalist" som kämpar för "en human flyktingpolitik". Duon menar att en del av de utskrivna nyhetsartiklarna visst ska betraktas som olagliga och lyfter fram att 85-åringen "med överstrykningspenna särskilt markerat avsnitt i texterna där kritiken mot gruppen invandrare särskilt lyftas fram".
"Artiklarna ifråga menar vi uppenbart har till syfte att misskreditera gruppen invandrare – och inte endast vara ett inlägg i en saklig debatt – och att det således inte enbart är frågan om ren samhällskritik från NN:s sida", skriver Karlén och Pahlén.