Maktstriden i SD
SD-toppen Mattias Karlsson hotar att bryta med SDU om förbundet väljer Jessica Ohlson.

SD hotar att splittra rörelsen

Publicerad 11 september 2015 kl 17.17

Inrikes. Sverigedemokraternas ledning med Mattias Karlsson i spetsen vill splittra partiet om inte SDU­-medlemmarna väljer deras ordförandekandidat på kongressen imorgon. Men den konservativa majoriteten inom SDU säger sig hellre vilja ena rörelsen.

Dela artikeln

– Vem som än leder partiet och förbundet ska vi ha en bra dialog och sträva åt samma håll, säger Jessica Ohlson, huvudkandidat till ordförandeposten i SDU.

Och hon får stöd från tungviktare inom moderpartiet.

"Jag är övertygad om att förbundets medlemmar är kapabla att själva fatta kloka beslut under sin kongress och önskar härmed de båda ordförandekandidaterna lycka till", skriver SD-toppen Björn Söder på Facebook.

I augusti presenterade valberedningen för SDU den 25-­åriga juristen Jessica Ohlson som kandidat till förbundsordförandeposten.

– Det är för mig en stor ära att bli föreslagen att leda SDU. Förbundet har de senaste åren genomgått en enorm utveckling. Vi har slagit medlemsrekord varje år, är idag över 5.000 medlemmar, sa Ohlson i samband med att hon utannonserade sin kandidatur.

Men Sverigedemokraternas partiledning, som just nu kontrolleras av en maktkrets kring Mattias Karlsson, tänker inte acceptera att medlemmarna i ungdomsförbundet väljer någon annan än den egna kretsens motkandidat.

"Om Jessica Ohlson blir vald till förbundsordförande kommer jag att kalla henne till ett möte med mig och övriga partiledningen. Syftet kommer att vara att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar", skriver partisekreterare Richard Jomshof i SD-Kuriren.

Kretsen kring Mattias Karlsson och partiledningen har genom flera utspel de senaste åren valt att profilera Sverigedemokraterna i en mer socialliberal riktning, samtidigt som en konservativ falang inom partiet menar att glidningen vänsterut har gått för långt. I våras uteslöt partiledningen den sittande SDU-ledningen ur partiet och Karlsson deklarerade samtidigt att Sverigedemokraterna ska bli ett "antirasistiskt mittenparti". Två tilltag som fick många medlemmar i partiet att se rött.

Jessica Ohlson, som står närmre partiets konservativa falang, vill dock lägga konflikten – som hon inte anser att hon själv eller hennes nya förslag till styrelse ens är en del av – bakom sig.

– Det har funnits en personlig konflikt mellan enskilda personer. Nu sker ett generationsskifte inom SDU och därmed existerar inte personkonflikterna längre, säger hon till Expressen.

Men Ohlsons försoningslinje uppskattas inte inom partiledningen.

– Det är olyckligt att SDU föreslagit Jessica Ohlsson. Hon representerar den gamla SDU­-ledningen, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Vinge tillhörde själv den gamla SDU­-ledningen så sent som förra året, men utmanade förra hösten Gustav Kasselstrand om ordförandeposten för Mattias Karlssons räkning. Efter att ha förlorat den striden blev Vinge upplockad av moderpartiet och senare även känd för en bredare allmänhet sedan det kom fram att han i hemlighet har haft täta kontakter med ledningen för den radikala nationaliströrelsen Nordisk Ungdom

Partiledningen vill istället se Tobias Andersson som ordförande för SDU. Anderssons kandidatur har dock varit långt ifrån självklar. I vänsterfalangens tidigare förslag var han kandidat till vice ordförande­posten, men ordförandekandidaten i det förslaget, Viktor Carlson, avsade sig mycket hastigt och oväntat sin kandidatur den 30 juni i år.

Efter Viktor Carlsons avgång spekulerades det i om Tobias Andersson skulle ta över kandidaturen till ordförandeposten i det utmanande förslaget från kretsen kring Mattias Karlsson.

– Ska jag nu efter det här lansera mig själv? Det vore patetiskt, svarade Andersson då.

Men bara några dagar senare svängde Tobias Andersson och meddelade att han nu skulle kandidera.

– All uppmuntran jag fick efteråt från delar av förbundet, men även riksdagsgruppen och andra intressenter, gjorde att jag förstod att det inte är ett dött lopp, sa han till TT.

– Det känns som det är någon typ av påtryckningar bakom. Jag är lite skeptisk till om Tobias Andersson själv vill kandidera, svarade då Jessica Ohlson, som samtidigt deklarerade att hon är inställd på samarbete med moderpartiet:

– Jag har inget otalt med partiledningen. Vem som än leder partiet och förbundet ska vi ha en bra dialog och sträva åt samma håll.

Men partiledningens ultimatum har stöd från flera högljudda personer kring Mattias Karlsson.

“Dessa dissidenter skulle göra bättre i att starta ett eget litet parti istället för att starta bråk inom SD. Det skulle vara bättre för alla inblandade.” skriver den tidigare ordföranden för SD Solna på sverigedemokraten Paula Bielers Facebook-vägg.

Bieler, vars partikarriär påbörjades 2011 när Mattias Karlsson anställde henne som sin personliga sekreterare, utmanade Gustav Kasselstrand om ordförandeposten år 2012 och 2013. Men likt Henrik Vinge förlorade hon. Hon är idag moderpartiets talesperson i jämställdhets-, integrations- och minoritetsfrågor, beskriver sig som “progressivt liberal” och brukar pekas ut som en av de främsta ideologiska förnyarna inom partiets framväxande vänsterfalang. Inlägget gillas av en annan av de mest profilerade förnyarna, Zeth Arkö Gogman.

Richard Jomshof efterträdde Björn Söder på partisekreterarposten i början av året, vilket anses vara ett strategiskt drag från Mattias Karlssons sida. Konflikten mellan Söder och Karlsson ska ha pågått en längre tid och flera källor till Fria Tider vittnar om att konfliktlinjen har handlat om synen på profilering och interndemokrati. Karlsson har tyckt att Söder ger för mycket utrymme för personer som inte är ideologiskt renläriga, medan Söder tycker att Karlsson lägger sig i och försöker detaljstyra organisationen för mycket.

Söder, som idag är ledamot i partiets högsta verkställande utskott och Sveriges andre vice talman, anser att moderpartiet – i praktiken Mattias Karlssons maktkrets – ska respektera utfallet av ungdomarnas demokratiska beslut imorgon på SDU-kongressen.

“Oavsett vem man väljer som ny förbundsordförande är det min förhoppning att förbundet och moderpartiet kan få till ett närmare samarbete”, skriver Söder på Facebook och tillägger:

"Jag är övertygad om att förbundets medlemmar är kapabla att själva fatta kloka beslut under sin kongress och önskar härmed de båda ordförandekandidaterna lycka till."

Och även den konservativa majoriteten inom SDU föredrar försoning.

– Min förhoppning är att vi tidigt etablerar ett bra samarbete med moderpartiet så att vi gemensamt kan hjälpa varandra till fortsatta framgångar. Sverige behöver oss, säger Jessica Ohlson.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Storföretag anställer 94 procent icke-vita

Elon Musk: "Meritokrati". Vita diskrimineras när 300.000 nya jobb nästan helt gick till importerad arbetskraft.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0