Beskedet om att undantagstillståndet förlängs kom på en presskonferens med president Hollande strax före klockan fyra på fredagsmorgonen.
Undantagstillståndet innebär att en rad medborgerliga fri- och rättigheter inskränks och ger den franska regeringen långtgående befogenheter som den normalt inte åtnjuter. Regeringen får bland annat rätten att censurera tidningar och annan massmedia, införa utegångsförbud, förbjuda demonstrationer och sätta människor i husarrest utan rättslig prövning.
Undantagstillstånd infördes i Frankrike den 13 november 2015 efter att en serie blodiga terrordåd som tillskrivs Islamiska staten skakat Paris och kostat 130 människor livet. Därefter har undantagstillståndet förlängts av parlamentet i flera omgångar.
Inför en förlängning som godkändes av parlamentet i februari i år sade premiärminister Manuel Valls att undantagstillståndet måste fortsätta gälla så länge som IS finns kvar. Den senaste förlängningen skedde i april i år med motiveringen att det var nödvändigt med förhöjd säkerhet under fotbolls-EM och Tour de France.
Det historiskt långa undantagstillståndet har kritiserats av FN och människorättsorganisationer som menar att det innebär inskränkningar av yttrandefriheten och rätten till personlig integritet.
"Den franska regeringen ... har vid upprepade tillfällen åtalat personer för att ha uttryckt politiska åsikter och även i övrigt utnyttjat rädslan för terrorism för att krossa medborgerliga rättigheter i allmänhet", skrev journalisten Glenn Greenwald, känd för sin rapportering om amerikanska NSA:s massövervakning, i en kommentar tidigare i år.
I ett tal så sent som igår meddelade Hollande att undantagstillståndet inte skulle förlängas efter den 26 juli då den senaste förlängningen skulle löpa ut. Han motiverade beskedet med att en ny anti-terrorlag som tillkommit i maj ger myndigheterna de befogenheter de behöver för att bekämpa terrorism. Den lag som tillkom då gav bland annat polis och åklagare utökade möjligheter till telefonavlyssning, kameraövervakning och övervakning av elektronisk kommunikation.
Men efter terrordådet i Nice backade alltså Hollande tidigt imorse från sitt löfte att avsluta det nu över åtta månader långa undantagstillståndet. Istället ska undantagstillståndet förlängas med ytterligare tre månader, rapporterar The Independent.
– Efter Paris drabbades nu Nice. Hela Frankrike hotas av muslimsk terrorism, sade Hollande under presskonferensen.
– Det är tydligt att vi måste göra allt vi kan för att bekämpa terrorismen. Frankrike är starkt och kommer alltid att vara starkare. Det försäkrar jag er.
Hollande uppgav under presskonferensen att Frankrike ska intensifiera sina militära operationer i Syrien och Irak i syfte att bekämpa IS. Huruvida IS har någonting att göra med gårdagens terrordåd i Nice är emellertid oklart då ingen har tagit på sig ansvaret för angreppet. Den 31-årige gärningsmannen från Tunisien ska enligt Reuters ha varit känd av polisen för diverse stölder och våldsbrott, men inte misstänkts ha kopplingar till någon terrororganisation.
Hollande sade vidare att Operation Sentinel, som inleddes efter terrordådet mot Charlie Hebdo i januari 2015, ska fortsätta och förstärkas med ytterligare personal. Operationen innebär att 10 000 soldater har kommenderats ut för att övervaka objekt som bedöms vara potentiella mål för terrorangrepp.