De döda hararna har främst påträffats i kustområden, men enstaka rapporter kommer även från inlandet.
– Alla hittills undersökta döda harar som skickats in till oss har vid våra undersökningar visat sig bära på harpestbakterier. Vi har sju bekräftade fall just nu och de kommer samtliga från Luleåtrakten, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion.
Fler fall av harpest än förväntat har också konstaterats hos människor i regionen: Folkhälsomyndigheten meddelar i dag att man tagit emot 130 sådana anmälningar. Myndigheten räknar med att utbrottet sannolikt kommer att fortsätta att växa de kommande veckorna eftersom september månad normalt innebär störst antal anmälda harpestfall.
Eftersom myggor och andra stickande insekter är en vanlig källa till smitta är går det att skydda sig genom att bära täckande kläder och använda myggmedel.
Harpest (tularemi) är en mycket smittsam bakteriesjukdom som drabbar flera varmblodiga djur, inklusive människor, hundar, gnagare och hardjur. Den uppträder främst under sensommar och tidig höst. Vid hantering av döda harar är det viktigt att använda handskar, och tvätta händerna noggrant efteråt. Harpest sprids inte mellan människor.