Även Atenbörsen stoppar handeln sedan premiärminister Alex Tsipras utlyst en bankhelgdag under måndagen. Bakgrunden är att den europeiska centralbanken ECB under söndagen beslutade sig för att sluta strypa finansieringen av de grekiska bankerna, rapporterar Reuters.
De senaste dagarna har hundratusentals greker sökt sig till bankerna för att försöka ta ut sina besparingar i en massiv bankrusning. Detta har gjort att ECB tvingats gå in med extra kapital för att hjälpa de grekiska banker från att i värsta fall gå omkull.
Den grekiske premiärministern lägger skulden för den uppkomna situationen på EU och Eurozonens finansministrar som inte går med på en förlängning av krediterna förrän Grekland fått ordning på sin ekonomi. "Agerandet saknar motstycke", hette det i en upprörd kommentar från vänsterledaren som tidigare i år tog över makten i landet i ett val där missnöjet med EU var en viktig valfråga.
På tisdag förfaller ett lån på 1,6 miljarder euro som den grekiska staten har tagit från den internationella valutafonden IMF. IMF har i sin tur lånat pengarna från andra västländer, däribland Sverige.
2012 beslutade sig den dåvarande regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg i spetsen för att långa ut yterligare 100 miljarder kronor till IMF. Pengarna har därefter i sin tur lånats ut till krisländer som bland annat Grekland.
I samband med att pengarna lånades ut sa Borg till SVT att risken för att Sverige inte skulle få tillbaka pengarna var väldigt liten.
– Jag skulle säga att det finns en väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt liten risk för det, sade han.
Sedan dess har Sverige dock fått tillbaka pengar som lånats ut till bland annat Irland och nettoforfdringarna på IMF var knappt 38 miljarder i slutet av förra året, enligt riksbanken.