Sverigedemokraterna beskriver inte ens själva avtalet som en överenskommelse om minskad asylinvandring utan använder istället ordvalet "annan asylinvandring" för att ge intryck av att det nu väntas stora förändringar.
– Det kommer bli en helt annan asylinvandring än tidigare, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge exempelvis i en kommentar till Aftonbladet.
Rent konkret är det dock inte mycket i överenskommelsen som kan väntas leda till någon skillnad i invandringpolitiken. Antalet kvotflyktingar ska dock minska till 900 per år och precis som under den tidigare Löfven-ledda regeringen heter det att invandringen ska bedrivas på EU:s miniminivå.
"Sverige ska inte i något avseende vara mer generöst i synen på asyl än vad som följer som förpliktelser enligt EU-rätt eller andra juridiskt bindande internationella traktat", heter det i överenskommelsen.
"Bristande vandel"
Detta gäller dock endast synen på asyl. Synen på exempelvis bidrag till asylinvandrare kan fortsatt vara mer generös, och därmed locka fler till Sverige än till andra EU-länder.
SD har fått igenom ett löfte från regeringen om att "utreda" möjligheten att utvisa invandrare på grund av "bristande vandel", vilket enligt avtalet syftar på bland annat utlänningar som ägnar sig åt prostitution, missbruk eller har högerextrema åsikter. Att gå på bidrag räknas dock inte som bristande vandel.
Utlänningar ska också kunna utvisas "om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet”, står det i uppgörelsen med regeringen. Vad detta innebär är dock oklart.
Regeringen lovar också att utreda hur så kallad frivillig återvandring kan stimuleras samt om asylsökare kan bo i transitcenter medan deras asylansökan prövas. Den senare frågan, när det handlar om slutna center, har dock redan avgjorts av Europadomstolen och svaret är nej.
Den mest betydande förändringen är förmodligen att lönegolvet för arbetskraftsinvandring höjs till medianlönen i Sverige, som är 33.200 kronor före skatt. Detta bör i praktiken stoppa arbetskraftsinvandringen av tredje världen-medarbetare från Indien och liknande, en invandring som är omfattande idag.
"Socialliberalism, i vår tid!"
Trots att SD i övrigt nästan bara får igenom löften om att olika utredningar ska tillsättas är Henrik Vinge enligt egen uppgift förvånad över hur "stort" genomslag paritets politik fått i överenskommelsen.
– Det här är över förväntan. Det är väldigt bra, säger han till Aftonbladet.
Många SD-väljare är sannolikt istället förvånade över hur litet som nu görs åt invandringen, trots att SD är det största partiet bakom den tillträdande regeringen.
Andra partier har fått igenom betydligt mer av sina förslag i den nya överenskommelsen. I synnerhet är Tidöavtalen en glad överraskning för riksdagsspärr-hotade Liberalernas väljare, då partiet får ett betydligt större inflytande än SD.
"Maktskifte! Det liberala avtrycket är bergfast. För kunskapsskolan. För den fossilfria energin. För integrationen. Och för rättsstaten. Aborträtten ska grundlagsskyddas. Kulturens oberoende stärkas. Public service långsiktiga finansieringar består. Socialliberalism, i vår tid!", skriver partiledaren Johan Pehrson i sin kommentar till Tidöavtalet.