Fler asylsökande romer och afghaner 2011

Publicerad 3 januari 2012 kl 07.04

Politik.Invandringsströmmen från Östeuropa och Afghanistan är fortsatt stor. Under 2011 sökte över 4 000 afghaner asyl i Sverige, en ökning med 72 procent, enligt Migrationsverkets statistik. Samtidigt mångdubblades antalet invandrande romer.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige är ett av de länder i Europa som tar emot absolut flest antal asylsökande, enligt Migrationsverket. Även från Somalia, Serbien, Eritrea och Irak var invandringsströmmen stor.

Bosnien-Hercegovina sticker ut med en ökning av antalet asylsökande på nästan 700 procent, från 123 personer 2010 till 981 2011. Gruppen utgörs i princip uteslutande av romer som saknar asylskäl men som ändå kan bo i Sverige i flera år och gå på bidrag medan asylärendet handläggs.

– Vi hade en väldigt stor grupp som kom därifrån i höstas. Det hänger mycket ihop med den svåra sociala situationen för många minoritetsgrupper på Balkan, säger Johan Rahm på Migrationsverket till TT.

Dessutom slopades visumkravet, efter EU-kommissionären Cecilia Malmströms påtryckningar, helt och hållet för medborgare i Bosnien och Hercegovina i slutet av 2010. Det har inneburit en ytterligare ström av romer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0