Det är läkaren Richard Hatchett, chef för Koalitionen för innovationer för epidemisk beredskap, som nu varnar för coronaviruset, vars allvar tonats ned av svenska myndigheter.
– Hotet är mycket stort, viruset har redan demonstrerat sin potential i Kina, Italien och Iran. Det fanns tre fall i Italien för två veckor sedan, igår var det över 3.000, säger han i intervjun som gjordes den 6 mars.
Enligt Hatchett är det många epidemiologer som tror på en global pandemi med mellan 50-70 procent av världens befolkning smittad.
Han påpekar att det är viktigt att veta virusets potential, sedan är det upp till varje samhälle att bemöta hotet.
Kina kan med sina omfattande åtgärder ha lyckats få kontroll på spridningen, förklarar läkaren. Detsamma gäller Singapore, som fick sitt första fall den 23 januari och sex veckor senare bara hade 115 fall. Detta har man lyckats med genom smittspårning, isolering och genom att engagera hela allmänheten. Det är alltså upp till varje land hur viruset kommer utveckla sig, betonar han, och det är dessa framgångsexempel som övriga världen måste titta på.
Richard Hatchett utesluter alltså inte att det går att få en viss kontroll över spridningen, även om många kommer bli sjuka och dö.
Hotet från viruset, som alla saknar immunitet mot, är överlag mycket stort. Hatchett jämför det med andra världskriget och säger att det är det mest skrämmande viruset han stött på under sitt arbetsliv.
– WHO gör liknande krigsjämförelser, för de har sett vad viruset kan göra. Utbrottet i Wuhan var uppenbarligen ett dämpat sådant, dämpat av Kinas otroliga åtgärder, men ändå övebelastade det vårdsystemet och orsakade 2.400 dödsfall. Ett normalt år dör där omkring 1.500 personer i influensa. Så det hade kunnat bli mycket värre, men ändå blev samhället helt paralyserat. Så jag tycker att det är en träffande analogi att jämföra detta med ett krig, och samtidigt är det en sådan attityd som människor nu behöver skaffa sig.
Genom att mobilisera som för ett krig kan ett vaccin tas fram snabbare och rädda många liv, säger han. Men oavsett lär något vaccin inte finnas förrän om snabbast 10-12 månader, och det vore världsrekord.
Enligt Richard Hatchett handlar det om ett långvarigt krig mot ett virus som kommer finnas kvar länge. Han tror en global pandemi är det mest sannolika scenariot vilket även svenska experter tidigare sagt. Därför är det "kritiskt" att få fram ett vaccin så snabbt som möjligt, hävdar han och förnekar att hans organisation har ett vinstintresse av viruset.
– Detta är den mest skrämmande sjukdomen jag varit med om under min karriär, och det inkluderar ebola, mers och sars. Det är skrämmande på grund av sin smittsamhet och dödlighet, som verkar vara mångfaldigt högre än en influensa.