Skandalerna i Swedbank
Den svenske moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.
Pressbild

Efter Cypernkrisen – ny EU-lag möjliggör fler "bail-ins"

Publicerad 1 april 2013 kl 18.54

EU.En ny EU-lag håller just nu på att förhandlas fram som kommer att öppna för fler så kallade bail-ins efter cypriotisk modell. Lagen kommer att reglera hur man ska handskas med krisande ekonomier och allt tyder på att konfiskerande av pengar som finns på bankkonton blir en lagstadgad metod vid framtida bankkriser.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenske moderate europaparlamentarikern Gunnar Hökmark uttrycker enligt Reuters stöd för förslaget.

"Besparingar under 100 000 euro är skyddade ... besparingar över 100 000 euro är inte skyddade och ska betraktas som en del av ett kapital som kan konfiskeras", uppgav han för Reuters under förra veckan.

Hökmark är med sin bakgrund som civilekonom och talesman för EPP-gruppen, den största partigruppen i Europaparlamentet, en EU-politiker med stort inflytande i ekonomiska frågor. På sin blogg utvecklar Hökmark resonemanget.

"I den lagstiftning som jag just nu arbetar med finns tydliga regler som gör att en hantering som vi nu har sett inte kommer att upprepas. Men likväl kommer sparare med belopp över 100 000 riskera sina pengar när en bank går i kris och det inte finns några andra verktyg och medel att hantera krisen med än att låta först aktieägare, sedan investerare och till slut sparare drabbas av förlusterna och den risk som varje självständig bank löper", skriver han.

Om detta på sikt riskerar att drabba svenska bankkunder beror på hur den europeiska ekonomin utvecklas. Svenska banker har tidigare pekats ut som några av de banker i Europa som haft högst loan-to-deposit-ratio (LTD) i Västvärlden med Handelsbanken och Swedbank på plats två respektive tre och Nordea på en sjätteplats.

LTD-värdet anger hur stor andel av bankens utlånade pengar som kommer från kunders sparande i banken och hur stor andel som utgörs av pengar banken i sin tur lånat från andra banker eller finansaktörer. Ett högt värde innebär att banken tar en större risk med sitt utlånande eftersom den då lånar ut pengar som inte är bankens egna, eller mer korrekt tillhör bankens kunder.

När Fria Tider kontaktar Finansinspektionen (FI) för att få deras syn på svenska bankers höga LTD-värden, och därmed stora risktagande, vill FI inte kommentera dem. Istället hänvisar FI till en rapport som släpptes i november i fjol.

I sin rapport konstaterar FI att "svenska banker är starkt beroende av marknadsfinansiering och om förtroendet för bankerna snabbt minskar kan detta innebära stora risker för det svenska finansiella systemet".

Se även:
60 procent av bankkundernas tillgångar beslagtas


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Gå ur EU – så vi kan klippa pass

Medlemskapet "begränsar vår handlingsfrihet". SD-organisationen redo begära utträde – så att återvandring kan bli av.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0