Skandalerna i Swedbank
Swedbanks regelefterlevnadschef Cecilia Hernqvist, 61, valde att "ha bort" bankens kopplingar till penningtvätt från den redogörelse som skickades till USA:s myndigheter.

Här mörkar Swedbank penningtvätten för USA

Publicerad 6 januari 2022 kl 07.13

Ekonomi. När amerikanska myndigheter ställde frågor om Swedbanks kopplingar till den skandalomsusade jurist- och penning­tvätts­byrån Mossack Fonseca valde regel­efter­levnads­chefen Cecilia Hernqvist avsiktligt att avgränsa svaret så att de baltiska dotterbolagens kopplingar dit inte kom med.
 "Därför ville jag ju ha bort dem i scopet :)", skrev Hernqvist när en anställd påpekade att dotterbolagen hade många kopplingar till Mossack Fonseca.

Dela artikeln

Uppgifterna kommer från mejl som ingår i förundersökningen mot Swedbanks nu åtalade ex-vd Birgitte Bonnesen.

I mejlen ser man att Swedbank valde att inte redovisa det baltiska dotterbolaget Swedbank AS kopplingar till Mossack Fonseca efter att ha fått en förfrågan från amerikanska myndigheter. Skälet var att Swedbanks chefer kände till att de baltiska dotterbolagen hade besvärande kopplingar till penningtvätt, som man inte ville informera amerikanska myndigheter om. Uppgifterna publicerades först i en artikel i Dagens industri.

Hernqvist var tidigare Swedbanks chefsjurist men vid tillfället var hon chef för bankens regelefterlevnad. Idag har hon lämnat banken, efter att SVT för en tid sedan avslöjade hennes ansvar för mörkläggningen med hänvisning till interna källor. Det är dock först nu som uppgifterna har blivit helt offentliga genom att förundersökningen mot den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen blivit offentlig.

I förundersökningen finns mejl som handlar om en förfrågan från den amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services (DFS) i New York den 21 februari 2018. Myndigheten bad Swedbank att redovisa alla transaktioner med koppling till Mossack Fonseca, som stod i centrum för den så kallade Panamaläckan 2016.

Swedbank redogjorde för sina kunder med koppling till Mossack Fonseca i Sverige och Norge och uppgav att ingen av dem innebar någon misstänkt penningtvätt. Kunderna i Baltikum, däremot, utelämnades efter beslut av Cecilia Hernqvist.

Enligt Dagens industri hade DFS begärt att få reda på kopplingarna till Mossack Fonseca som fanns hos bankens samtliga kunder och myndigheten klargjorde särskilt att frågan gällde ”Swedbanks globala verksamhet och är inte avgränsad till filialen i New York”. Hernqvist låtsades dock ändå som att frågan kunde tolkas som att den var avgränsad så att Swedbanks dotterbolag i Baltikum inte omfattades.

"Jag uppfattar att det endast är Swedbank AB med filialer", skrev hon i ett internt mejl.

När en av Swedbanks penningtvättsexperter förklarade för Hernqvist att banken hade många kunder med koppling till Mossack Fonseca i sina baltiska verksamheter uttryckte hon sig tydligare:

"Därför ville jag ju ha bort dem i scopet [avgränsningen, FT:s anm.] :)", skrev hon.

En federal brottsutredning mot Swedbanks chefer pågår just nu i USA med anledning av penningtvättshärvan i Baltikum. Swedbank har en filial i New York och enligt amerikansk uppfattning är banken och dess chefer därmed möjliga att ställa inför rätta i amerikansk domstol. Utredningen leds av USA:s justitiedepartement, den federala säkerhetstjänsten FBI och den federala åklagarmyndigheten i New Yorks södra distrikt, enligt Dagens industri.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Gå ur EU – så vi kan klippa pass

Medlemskapet "begränsar vår handlingsfrihet". SD-organisationen redo begära utträde – så att återvandring kan bli av.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.