Framtidsindikatorn för dagligvaruhandeln sjönk med 5,8 enheter till 96,3, vilket pekar på stora svårigheter för många företag.
Sällanköpsvaruhandeln och partihandeln noterade mindre förbättringar men ligger fortfarande under det neutrala värdet 100.
– Dagligvaruhandelns stora tapp visar att läget för många företag är kritiskt. Efter år av höga räntor och ökade kostnader är många hushåll fortsatt försiktiga med sina utgifter, och det slår hårt mot handeln, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, i ett uttalande.
Lönsamhetsförväntningarna inom handeln är fortsatt svaga, trots att hushållen visar en viss optimism inför framtiden. Riksbankens senaste räntesänkning ger enligt Sofia Larsen ett visst hopp, men enligt henne krävs betydligt mer för att rädda handeln.
– Får vi inte fart på konsumtionen står svenska jobb och företag på spel. Räntesänkningen i förra veckan var ett steg på vägen, men vi hade hoppats på en mer handlingskraftig Riksbank. Därutöver måste regeringen fortsätta arbetet med att stärka hushållens köpkraft. Det är genom konsumtion vi tar oss ur lågkonjunkturen, säger Sofia Larsen.