– Flexibilitet har tjänat oss väl under de senaste två åren, sade hon, och försökte sedan få det att låta som om det senaste årets problem med inflation och stigande priser beror på Rysslands invasion av Ukraina, som dock inträffade först den 24 februari i år.
– Konflikten och den osäkerhet den medför skapar påfrestningar på företagens och konsumenternas förtroende. Handelsstörningar leder till ny komponentbrist och brist på insatsvaror. Stigande energi- och råvarupriser minskar efterfrågan och håller tillbaka produktionen. Hur ekonomin utvecklas kommer att bero på hur konflikten utvecklas, på effekterna av nuvarande sanktioner och på eventuella ytterligare åtgärder, sade hon i sitt öppna uttalande.
– Under de nuvarande förhållandena med hög osäkerhet kommer vi att bibehålla valfrihet, gradvishet och flexibilitet i genomförandet av penningpolitiken.
Lagarde sade att ECB:s plan är att fortsätta köpa tillgångar innan man ens funderar på några räntehöjningar. Hon lade till att potentiella räntehöjningar kan inträffa "någon gång" efter att obligationsköpen avslutats, vilket kan betyda veckor eller månader.
Inflationen i eurozonen var i genomsnitt 7,5 procent i mars, men siffrorna varierar kraftigt mellan länderna.