Ebolautbrottet i Afrika
Vårdanställda i Sierra Leone.

Ebolavaccin stressas fram

Publicerad 10 september 2014 kl 11.01

Vetenskap. Forskare stressar just nu fram ett vaccin mot det dödliga ebolaviruset i en kamp mot klockan och en epidemi i Västafrika som förvärras för varje dag.

Dela artikeln

I kampen mot den pågående epidemin, som hittills krävt över 2.300 dödsoffer, kom man den 5 september överens om att det är moraliskt försvarbart att använda sig av experimentella sjukvårdsmetoder. Överenskommelsen nåddes mellan omkring 200 medicinska experter som möttes i Geneve på uppmaning från världshälsoorganisationen WHO.

Redan den 2 september provades ett helt otestat vaccin på en 39-årig kvinna i Maryland, USA. Situationen är historisk, aldrig förr i modern tid har man godkänt att otestade experimentella läkemedel används på människor.

– Det här saknar definitivt motstycke, sade WHO-talesmannen Marie-Paule Kieny till vetenskapsmagasinet Science.

– Vi måste förändra känslan av att situationen är hopplös till att det finns en realistisk förhoppning, fortsatte hon.

Den 39-åriga kvinnan i USA, som gått med på att testa vaccinet, är en av en grupp försökspersoner i fyra länder som deltar i en fas 1-studie. Om testet faller väl ut kommer läkare och annan vårdpersonal i Västafrika, som löper stor risk att smittas, att bli de första som vaccineras.

Ett annat ebolavaccin är under utveckling av ett uppstickarföretag i delstaten Iowa. Företaget fick nyligen klartecken från FDA att påbörja tester av sitt vaccin på människor.

Båda vaccinen uppges ha fungerat bra i tidigare tester och har skyddat både apor och andra mindre försökdjur mot ebolasmitta vid laboratorieexperiment.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0