Ebolautbrottet i Afrika

Ebola – ett större hot än befarat

Publicerad 3 september 2014 kl 06.01

Vetenskap. Det pågående ebolautbrottet i Västafrika är ett större hot än befarat, åtminstone om man får tro den italienske forskaren Alessandro Vespignani.

Dela artikeln

© Mobs Lab

Alessandro Vespignani varnar för att den pågående ebolaepidemin är ett större hot än befarat.

Vespignani har tagit fram en avancerad datamodell där han räknar på virusets spridning och när han genom den extrapolerar virusets spridning utifrån vissa givna indata framträder en dyster bild.

"Siffrorna är riktigt skrämmande", skriver han i ett e-mail till det numera nätbaserade vetenskapsmagasinet Science. "Vi hoppas alla att det här INTE inträffar", fortsätter han.

Enligt Vespignani, som är fysiker och datavetare vid Northeastern University i Boston, kan så många som 10.000 ha smittats av ebola mot slutet av denna månad och över hundratusen innan året är slut.

I takt med att fler och fler västafrikaner smittas av det dödliga viruset så ökar risken att det sprids till länder som Storbritannien och USA, vilka pekas ut som västländer i riskzonen. Vespignani understryker att risken är liten att ebola sprider sig utanför Afrika, men att risken ökar ju större epidemin i Västafrika blir – "vi måste släcka branden", säger han till det amerikanska radiobolaget NPR.

Vespignani är inte ensam om att försöka ta fram datamodeller för ebolautbrottet och beräkna sjukdomens spridningstakt. En annan som engagerat sig i kampen mot ebola är den schweiziske biologen Christian Althaus som är verksam vid universitetet i Bern. Han förklarar att både världshälsoorganisationen WHO och Samaritan's Purse – en hjälporganisation som är verksam i Västafrika – kontaktat honom för att lära sig mer om hans beräkningsmodeller. Framförallt handlar det om att försöka räkna ut vilka insatser som är mest effektiva för att få ett stopp på sjukdomsspridningen.

Samtidigt finns det en stor osäkerhet i de framtagna modellerna och även mindre ändringar ger stora utslag. Och den faktor som forskarna framförallt pekar på är hur afrikanerna själva hanterar smittan och att de måste ändra sitt beteendemönster. Begravningar av människor som dött i ebola misstänks, till exempel, innebära en stor smittorisk, även om det råder osäkerhet om hur stor den är.

– Vi stoppar inte detta utbrott enbart genom att bygga sjukhus, vi måste förändra hur samhället hanterar denna sjukdom, säger Martin Meltzer vid det amerikanska smittskyddsinstitutet.

– Jag kan enkelt minska smittspridningen i samband med begravningar med 40 procent i min modell, det är bara en rad kod, men att göra det i verkligheten är svårare, säger Vespignani.

I WHO:s senaste rapport från i torsdags förra veckan uppgavs att 3.069 människor smittats av ebola under den pågående epidemin varav 1.552 avlidit av sjukdomen. I lördags rapporterades dessutom att epidemin nu har spridit sig till Senegal.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0