Lednings- och organisationsforskaren Mats Alvesson vid Lunds universitet forskar bland annat om funktionell dumhet. Nu varnar han för att Sverige har skapat en samhällsmodell där alla vill vara medelklass och där ingen vill – eller ska behöva – jobba med arbetaryrken.
Att elever utan läshuvud valde bort gymnasiet för att istället börja jobba med arbetaryrken var naturligt förr. Men idag är det ovanligt och vållar stor panik, när makthavarna istället vill "medelklassa" allt fler av sina väljare.
"I medelklassandet av så många som möjligt [] används bland annat: a) (över-)utbildning, b) inrättande av yrken och positioner, c) certifiering och auktorisation samt d) titelinflation. Då mycket av det inte handlar om särskilt mycket reellt kvalificerande eller produktivt arbete får vi här ballongsamhället – stort, synligt och uppblåst men tomt på innehåll", skriver Alvesson på DN Debatt.
Eftersom arbetarklass är lite av ett stigma ska så många som möjligt pressas in på högskolan och bli "medelklass".
"Högskolan gymnasifieras för att möjliggöra detta. I närmast panisk rädsla för att någon skall missa klassresan nedmonteras utbildningssystemet på varje hinder på vägen uppåt", skriver Alvesson.
Men trots att fler människor än någonsin formellt sett är medelklass råder en ständig jakt på status. ”Vi måste öka statusen för …” är en till synes bra lösning på alla möjliga problem, noterar Alvesson i sin text.
I det gamla Sverige – pyramidsamhället – var yrkesgrupperna traditionella och deras status redan fastlagd. Men idag kämpar alla om att ta sig över ballongsamhällets tjocka mitt och risken är att luften till sist går ur, varnar Mats Alvesson.