FN:s migrationsavtal

Demonstration vid riksdagen mot FN:s migrationsavtal

Publicerad 27 november 2018 kl 17.31

Inrikes. På söndag eftermiddag anordnas en partipolitiskt obunden demonstration på Mynttorget i Stockholm mot FN:s migrationsavtal.
– Avtalet är ett uttryck för ett globalistiskt tänkande som vill inkräkta på nationalstaternas självbestämmande, säger en av arrangörerna, Håkan Bergmark.

Dela artikeln

Bakom den tillståndsgivna demonstrationen, som äger rum klockan 14–17 på söndag, står en grupp som kallar sig "Stockholmare för ett suveränt Sverige".

Fria Tider har pratat med en av arrangörerna, Håkan Bergmark, som tror att åtminstone ett par hundra personer kommer att dyka upp bara för att få mer information om FN-avtalet.

– Vi är en ganska löst sammansatt grupp. Jag är själv medlem i partiet Populisterna men det här är ingen partipolitisk fråga. Ingen reklam för enskilda partier får förekomma, säger han.

Håkan Bergmark har identifierat ett par punkter i migrationsavtalet som han beskriver som särskilt alarmerande.

– Det som kanske stack ut för mig mest från början var att man uppmanar medierna till återhållsamhet i rapporteringen om migranter som begår allvarliga brott. Staten ska enligt avtalet förespråka en "oberoende" och "objektiv" rapportering och allt stöd till så kallade främlingsfientliga medier ska dras in.

FN:s migrationsavtal beskrivs som rådgivande, men begrepp som "löften" och "åtaganden" återkommer ständigt i texten, säger Bergmark.

– Man kan klart känna att avtalet är ett uttryck för ett globalistiskt tänkande och någonting som vill inkräkta på nationalstaternas självbestämmande.

På evenemangets Facebooksida har hittills ett par hundra personer anmält sitt intresse för att delta i helgens demonstration. I sitt upprop skriver arrangörerna att alla välkomnas till Mynttorget för att delta i "en manifestation mot denna huvudlösa migrationspakt".

Den slutgiltiga versionen av FN:s migrationsavtal ska antas vid en konferens med FN:s medlemsländer i Marrakech i Marocko den 10–11 december. En rad länder har de senaste veckorna meddelat att de drar sig ur pakten, som bland annat anklagas för att inskränka nationalstaternas suveränitet.

I Sverige har intresset för avtalet dock varit riktigt svalt, både i media och från politikernas sida. Den svenska regeringen – som den ser ut just nu – avser dock att godkänna avtalet. Övergångsregeringen hävdar att initiativet är viktigt och kommer göra invandringen "säker, ordnad och reguljär".

– Det är väldigt få svenskar som ens känner till det här avtalet. Jag är väldigt förvånad över att SD inte tog upp frågan, eller gjorde det först efter Moderaterna lyft den. Det här har man ju känt till i riksdagen sedan i maj, säger Håkan Bergmark.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

134 kronor för en Aladdinask på Ica

Prisstegringen inför jul.. Har ökat med 61 procent på bara två år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.