Det är EU-domstolen i Luxemburg som har kommit fram till att det är arbetsgivarens ansvar när den anställde äter fler kalorier än vad vederbörande gör av med. I en ny dom slår man fast att mumsandet är en "funktionsnedsättning" och att personer med dålig karaktär har rätt att utkräva ersättning för "diskriminering".
Processen inleddes när den danske tjockisen Karsten Kaltoft inte kunde jobba som dagispedagog och därför blev uppsagd. Enligt Daily Mail kunde Kaltoft – som väger 160 kilo – inte utföra enkla arbetsuppgifter som till exempel knyta skor, eftersom han fortsatte att äta massiva mängder kaloririk föda.
Istället för att banta valde Kaltoft att stämma sin arbetsgivare, vilket han inte hade någon framgång med. I våras överklagade han till EU-domstolen i Luxemburg och det är där han nu äntligen har vunnit, när domstolen klassificerar hans beteende som "en funktionsnedsättning".
Domen innebära att arbetsgivare i hela EU – inklusive Sverige – kan tvingas erbjuda större kontorsstolar och särskilda parkeringsplatser nära ingången till arbetsplatsen, skriver Daily Mail.
Domstolen är även noga med att betona att fetma "i sig" inte är något fel.
– Fetma i sig är inte ett handikapp, men effekterna av det kan bli det, säger Paul Callaghan, chef för arbetsrätt på advokatbyrån Taylor Wessing LLP i London, till Washington Post och fortsätter:
– Anställda som exempelvis är dubbelt utsatta eftersom de både är deprimerade och har diabetes – i synnerhet om detta beror på deras storlek – kommer att åtnjuta skydd under EU:s lagstiftning och kan inte nekas anställning på grund av vikt.
Tidigare lagstiftning mot så kallad diskriminering har i huvudsak handlat om att undanröja skillnader mellan medfödda egenskaper hos människan. Detta eftersom den moderna socialliberala uppfattningen utgår från föreställningen om att alla människor är likadana och att alla skillnader är en social konstruktion. Men nu går man alltså ett steg längre och förbjuder "diskriminering" av beteenden som individen själv har orsakat – och enkelt kan ändra på.
"Begreppet funktionshinder ska inte bara tolkas som att det är omöjligt att utöva en viss yrkesverksamhet, utan också att det kan vara ett hinder vid utövandet av en sådan verksamhet", skriver domstolen i sin dom.