Trots att SD inte fick dubbelt så många röster som det fjärde största partiet, Miljöpartiet, så visar Valmyndighetens preliminära mandatfördelning att partiet ändå får mer än dubbelt så många mandat som MP – MP fick enligt den preliminära rösträkningen 6,8 procent av rösterna medan SD fick 12,9.
De 49 mandat som SD, preliminärt, blivit tilldelade motsvarar över 14 procent av riksdagsmandaten – mer än en procentenhet mer än den andel röster partiet fick i valet. Den stora skillnaden kan inte helt förklaras bort med att gruppen "övriga partier" samt Feministiskt initiativ fick omkring fyra procent av väljarstödet.
Förklaringen finner man istället i det svenska valsystemet och hur mandaten är fördelade på 310 så kallade fasta mandat för de olika riksdagsvalkretsarna samt 39 utjämningsmandat. I egenskap av tredje största parti drar SD en vinstlott vid mandatfördelningen genom att ofta få gå före i kön när mandaten delas ut med de så kallade jämförelsetalen.
I exempelvis Norrbottens län ser 11 procent ut att räcka för att ge SD ett av de åtta mandaten i valkretsen, i Västra Götalands läns södra valkrets kniper SD ett av de sex mandaten efter att ha fått 15,1 procent av rösterna och i Västmanlands län tar SD hem hela två av tio mandat – varav två utjämningsmandat, trots att man inte når upp till ens 15 procent av väljarstödet.