Matpriserna skenade mest med 12,7 procent och prognosen är nu att KPI-siffran landar på 13,3 procent när effekten av sjunkande elpriser försvinner nästa månad, enligt Bank of England, landets centralbank.
Centralbanken räknar dock med att inflationen är "övergående" och vänder nedåt efter att ha toppat på 13,3 procent i höst. Som högst räknar Bank of England med att behöva höja styrräntan till 1,75 procent.
Storbritannien är en av få länder som har en värre bostadsbubbla än Sverige, varför oviljan att höja räntan är extra hög där. Öriket har använt sin bostadsmarknad som ersättning för en mer traditionell ekonomi och Storbritannien är därför idag i princip helt avindustrialiserat, med undantag för en mycket småskalig tillverkning av ett litet antal dyra lyxprodukter.
Många britter skulle därför få svårt att försörja sig om inte värdeökningen på bostaden ger en stadig inkomst varje år. Ett problem som Bank of England nu har att tampas med.
Elpriserna är under hösten på väg tillbaka på samma höga nivå som i juni och enligt BBC Radio 4 rapporteras det redan om fall där britter blivit sjuka eftersom de stängt av sina kylskåp för att de inte har råd med elräkningen, i syfte att leva på konserver och torrvaror som kan handlas och sparas innan matpriserna stiger ytterligare.
Hälsofaran har uppstått när äldre människor stängt av sina kylskåp och sedan ätit den kvarvarande maten som ruttnat snabbare än de förstått under rötmånaden. En ovilja att köpa ny mat till de höga priserna kan ha spelat in tror myndigheterna.
Dame Jenny Harries, chef för landets hälsoskyddsmyndighet, avråder nu människor från att stänga av sina kylskåp.
– I synnerhet gäller detta för de äldsta, säger hon.