Det är i vattenledningar som renoverades mellan 2007 och 2011 som man hittat bisfenol a, vilket berör totalt ca 3 000 bostäder. Ledningarna har renoverats med en så kallad reliningmetod, där rören får en ny invändig plastbeläggning i stället för att bytas ut. Plasten som användes innehöll bisfenol a.
Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giftiga ämnen i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen till SVT.
Bisfenol a är ett giftigt ämne som kan skada fortplantningsförmågan hos människor samt ge upphov till fetma och cancer. Inom EU är det förbjudet i nappflaskor och vissa andra produkter som är avsedda för barn, men något totalförbud mot ämnet finns inte i unionen.
Att använda ämnen som stör människors fortplantningsförmåga i vattennätet kan få allvarliga följder. En bidragande orsak till Romarrikets fall tros ha varit blyförgiftning via vattennätet, där rören var gjorda av bly. Romarna använde ursprungligen bivax som invändig beläggning i rören, men vaxet nöttes ut med åren och många romare blev förgiftade, vilket ledde till att de inte kunde få några barn.