Endast 3 810 människor sökte asyl i Danmark ifjol. Det var en minskning med 23 procent jämfört med de redan förhållandevis låga nivåerna från 2010.
Den finns inga systematiska undersökningar om varför asylsökare väljer det ena landet framför det andra, men en del av förklaringen kan vara vetskapen om hur stor chansen är att man får uppehållstillstånd. Det gäller för till exempel den somaliska flyktinggruppen som i många år fick avslag på asyl i Danmark, säger Eva Singer, asylchef för Dansk Flyktinghjälp, till Politiken.
Alla danskar är dock inte nöjda med att så få söker asyl i landet. Socialliberalerna i Det Radikale Venstre anser att det är orimligt att Danmark tar emot en sådan liten andel av EU:s asylsökare. För att förhindra att länder i likhet med Danmark kan komma undan asylbördan förespråkar man därför ett införande av gemensamma regler för alla länder i EU, säger partiets vice ordförande Zenia Stampe.
Sverige populärt mål för asylsökare
Om det är få som söker asyl i Danmark så är det desto fler som gör det i Sverige. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog Sverige emot 29 650 asylsökare ifjol och var med det femma i hela världen. De enda länder som tog emot fler var stornationerna USA, Frankrike, Tyskland och Italien - alla med många gånger större befolkningar än Sverige. USA som toppade listan tog emot 74 000 asylsökare. För att sätta det i perspektiv så hade USA varit tvungna att ta emot nästan exakt 1 miljon asylanter för att uppnå ett lika högt antal asylsökare per capita som Sverige.
Inget annat land i Norden kom heller i närheten av Sverige. Närmast var Norge med 9 050, följt av Danmark med 3 810, Finland med 3 090 och Island med blott 70 asylsökande.
Östasiatiska länder som Japan (128 milj. inv.) och Sydkorea (49 milj. inv.) tog endast emot 1 870 respektive 1 010 asylsökare och ger dessutom regelbundet avslag till en stor majoritet av de sökande. De få som får uppehållstillstånd är oftast människor från närliggande regioner.
Extremt blir extremare
Statistik som Migrationsverket släppte idag visar dessutom att antalet asylansökningar för årets första kvartal har ökat med 22 procent. De största grupperna utgörs av sökande från Somalia, Afghanistan och Serbien.
Att ett land som Serbien hamnar på en sådan lista kan vid första anblick te sig märkligt, men har sin förklaring i att serbiska romer lockas till Sverige där de påfallande ofta får asyl. Serbien är inte ett land där det pågår några konflikter, men att romer ändå kan få uppehållstillstånd beror på att de anses fly diskriminering och förföljelse.
Oroligheterna i Syrien har medfört att antal asylsökande därifrån har ökat kraftigt och Syrien är nu det fjärde största ursprungslandet för asylsökande.
Antalet ensamkommande barn och unga fortsätter att öka kraftigt och jämfört med det första kvartalet ifjol har det skett en ökning med 31 procent. De flesta kommer från Afghanistan, Somalia och Irak.
Även antalet arbetstillstånd till sökande utanför EU ökade 20 procent fler arbetstillstånd beviljades till dessa grupper jämfört med samma period ifjol.