Polisen skriver på sin hemsida att larmet kom in till dem vid ettiden på dagen från asylboendet som ligger ute på Åstön utanför Timrå. Enligt anmälaren deltog upp emot 25 personer i storbråket och när polisen kom till platsen var det stökigt på platsen.
Standarden dög inte – hundra asylsökare lämnade asylboende i protest
Upprinnelsen till bråket ska ha varit att en kvinna som bor på asylboendet inte ansågs ha betett sig som en kvinna, enligt asylsökarna, ska göra. Kvinnan fick bland annat en örfil av en av männen som skulle "tillrättavisa" henne.
– De tycker inte att hon har skött sig, berättar polisens vakthavande befäl Martin Södervall för Fria Tider.
– Men det är ju vad de tycker, förtydligar han.
Ytterligare en person, en man, fick en spark i ljumsken i samband med tumultet. Ingen har gripits för storbråket eller misshandeln mot vare sig kvinnan eller mannen.
– Vi har ju misstänkta, men de är inte frihetsberövade, säger Södervall.
Stenkastning
Under natten till lördagen utsattes samma asylboende för skadegörelse då utomstående kastade sten mot boendet. En 19-årig man har gripits misstänkt för att ha deltagit i skadegörelsen, han greps ute i skogen i anslutning till asylboendet.
– Det är folk som inte bor på boendet som har åkt dit och dragit några rutor, tolv stycken, berättar Södervall.
Södervall säger att de som slog sönder rutorna på asylboendet kan ha läst om kvinnomisshandeln i media och agerat i protest mot den.
– Kanske. Det är ett tänkbart scenario, säger han.
19-åringen omhändertogs för fylleri, men vilka brottsmisstankar polisen har mot honom vill Södervall inte gå in på.
– Vi tror att det är tre eller fyra gärningsmän och vi har en, säger han och tillägger:
– Det finns något som heter kollusionsfara och då är det viss information vi inte kan lämna ut, för då kan de andra tre använda sig av den helt enkelt. Men vi har lite grand att gå på.
Enligt polisen är det inte första gången de behöver rycka ut till Åstön för att ta hand om asylrelaterad kriminalitet på den gamla militärförläggning som idag används som asylboende.
– Det har varit problem där tidigare, men det är inte det boende det är mest problem på. Vi har andra ställen det varit mer problem på, så det har varit mindre problem på Åstön än på andra ställen, säger polisens vakthavande befäl Martin Södervall.