Ensamkommande flyktingbarn
Arkivbild.

"100 procent" av afghanerna kan komma att utvisas

Publicerad 7 juli 2018 kl 00.29

Lag & Rätt. Migrationsdomstolens underkännande av den så kallade gymnasielagen för "ensamkommande" skulle kunna betyda att nästan ingen av de 9.000 afghanerna får stanna. Enligt domstolen är nämligen lagen inte tillämplig på de som inte styrkt sin identitet. Det råder dock delade meningar om vad domen, som inte vunnit laga kraft, kommer innebära.

Dela artikeln

Det var tidigare idag som Migrationsdomstolen i Malmö avgjorde ett mål om uppehållstillstånd enligt regeringens hårt kritiserade lag för ensamkommande som genomgår gymnasiestudier.

Domstolen gjorde en lagprövning och fann att det sänkta beviskrav för identitet som regeringen infört i lagen är så bristfälligt att lagen i denna del "inte får tillämpas".

I stället ska normalt beviskrav gälla och identiteten hos invandraren måste därmed vara klarlagd.

Det råder dock delade meningar om vad domslutet i praktiken kommer innebära.

Migrationsverket säger på fredagskvällen att man tills vidare kommer fortsätta tillämpa lagen, oavsett domen.

Migrationsminister Helene Fritzon (S) påstår i en kommentar till SVT Nyheter att man visst har uppfyllt kraven när man berett lagen, och att det nu återstår att se om dagens dom kommer överklagas.

"Även Finansutskottet gjorde bedömningen att beredningskravet enligt regeringsformen fick anses tillgodosett. Nu har en domstol gjort en annan bedömning och regeringen kan inte uttala sig om den bedömningen eller på annat sätt kommentera ett enskilt fall. Domen har inte vunnit laga kraft. Det här är en dom i första instans. Det återstår att se om domen överklagas", skriver hon.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm säger till Aftonbladet att det handlar om "ett enskilt fall och vi får se hur övriga kommer att tolka lagen".

Fredrik Löndahl, chefsrådman på Migrationsdomstolen i Malmö, är dock övertygad om sin lagprövning.

När Expressen frågar honom om Migrationsdomstolens domslut från idag innebär att en invandrare som inte styrkt sin identitet inte kan dra nytta av den nya lagen, svarar han:

– Nej, nej, då går den här lagstiftningen inte att tillämpa enligt vårt synsätt.

Expressen har tidigare gjort en granskning av de 9.000 så kallade flyktingbarnen som lagen omfattar, och kommit fram till att i princip "100 procent" av dem inte kunnat styrka sin identitet.

Löndahl håller med om detta låter sannolikt.

Ingen av dem skulle alltså kunna använda sig av "gymnasielagen" för att få stanna i Sverige, enligt Migrationsdomstolens dom.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström säger till Expressen att han ser mycket allvarligt på regeringens inkompetenta lagstiftning och menar att den nu behöver rivas upp. Även han anser att resultatet i slutändan kan bli att "majoriteten av de 9.000 ensamkommande" trots allt utvisas, skriver tidningen.

Överklagas domen och gör Migrationsöverdomstolen samma bedömning som underinstansen i Malmö, kommer afghanerna få åka hem – trots regeringens lag och envisa försök att låta dem stanna.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0