Med hjälp av såväl arkeologiska fynd som tekniska data från den berömda Hjortspringbåten – en rekonstruktion av en 2.300 år gammal kanot funnen i Danmark – har forskarna kunnat simulera olika sjöresor i Skagerrak.
Resultatet visar att det var fullt möjligt att genomföra regelbundna färder över öppet hav – utan att hålla sig nära kusten.
– Vi har försökt förstå och förklara de nära kontakter det arkeologiska materialet tyder på att de båda regionerna hade under bronsåldern. Därför har vi använt simuleringsverktyget på båtresor mellan norra Danmark och sydvästra Norge, säger Boel Bengtsson, en av forskarna bakom studien.
Tidigare har man trott att bronsålderns människor rörde sig längs kusten och därmed tog en betydligt längre och mer tidskrävande rutt. Färden längs Skandinaviens kustlinje kunde ta flera veckor. Den nya studien visar dock att direkta färder över havet inte bara var möjliga – de kan också ha varit vanligare än man tidigare trott.
– Studien är resultatet av flera års forskning där vi nu haft möjlighet att simulera förhistorisk sjöfart genom att applicera båtprestanda på Hjortspringsbåten, den äldsta plankbyggda båten i Skandinavien, säger Boel Bengtsson.
För att klara båtfärder över Skagerrak behövde båtarna haft kapacitet att navigera i upp till en meter höga vågor och i vindar upp till 10 knop. Men man måste också haft bra väderprognoser och navigationsfärdigheter.
– Vi tror också att färderna på öppet hav gjordes under sommarhalvåret, säger Boel Bengtsson.
Verktyget som använts kombinerar information om väder, vind och strömmar med detaljerad data om hur båten rör sig i vattnet.
Enligt forskarna kan samma modell användas för att analysera andra förhistoriska fartyg – om bara tillräckligt med information om båtarnas form och konstruktion finns.