Störst sammanlagt fall i procent uppvisar Stormalmö (21,5 procent), följt av Storstockholm (21 procent) och Mellersta Sverige (20 procent).
Men i absoluta tal är det Stockholms villaägare som betalar mest för att bo. I Stockholms kommun har genomsnittspriset på en villa nämligen sjunkit från 9 miljoner under pristoppen i slutet på februari 2022 till 7,3 miljoner vid utgången av 2022.
Det ger en värdeminskningstakt på drygt 5.500 kronor om dagen eller 170.500 kronor per månad. Och det har hållit i sig tio månader på raken.
Just nu finns det få tecken på att den negativa pristrenden är på väg att vända, men ett antal omständigheter som tyder på att den bara har börjat.
I februari väntas Riksbanken återigen höja räntan med 0,5 procentenheter, till följd av den oväntat höga svenska inflationen, vilket i sin tur gör att låneutrymmet sjunker för många hushåll.
Samtidigt väntas arbetslösheten stiga och många objekt riskerar därmed att bli till salu på marknaden, som för närvarande redan har ett rekordutbud av bostäder.
Ytterligare en omständighet som pressar priserna nedåt är att de generationer som äger nästan alla dyrare villor i Sverige – boomers och deras föräldrar – nu börjar närma sig livets slut.
Att bostadspriserna i Sverige är så höga gör också att många arvingar inte har råd att köpa ut varandra och ta över dyrare bostäder, vilket gör att de måste säljas för att arvet ska kunna skiftas.
Även på detta sätt tvingas objekt ut på marknaden som annars inte hade varit till salu.