I det republikanska lägret har Donald Trump ett knappt försprång – enligt den senaste mätningen på fem procentenheter – jämfört med den närmste rivalen Ted Cruz.
Men trots den jättelika medieexponeringen är det få medborgare i den lilla delstaten, i vanliga fall ungefär var sjätte, som bemödar sig att ta sig till de nomineringsmöten som hålls på lokal nivå. Ett problem är att provvalet hålls på en vardag och att de som deltar förväntas avsätta flera timmar åt processen. Det bidrar till att många drar sig för, eller helt enkelt inte har möjlighet, att delta.
Det gäller alltså för kandidaterna att förmå sin anhängare att verkligen ta sig ut till nomineringslokalerna. I det avseendet kan Ted Cruz ha en fördel: Han är den ende kandidaten som besökt samtliga 99 counties i Iowa – och han har under sina möten med medborgarna varit noga med att inskärpa vikten av att gå och rösta.
Donald Trump tros samtidigt kunna missgynnas av att vara favoriten bland missnöjesväljarna, som är mindre benägna än andra att delta aktivt i processen.
Cruz politiska plattform ligger också nära den värdekonservatism som väljarna i Iowa brukar föredra, medan Trumps konservativa renlärighet ofta ifrågasätts. Bland annat brukar hans motståndare hänvisa till att han tidigare har uttalat sig för rätten till abort.
Bland de demokratiska kandidaterna har Hillary Clinton en ledning på cirka fyra procentenheter mot Bernie Sanders enligt de senaste mätningarna. Även Sanders, som kallar sig socialist och likt Trump beskrivs som en antietablissemangskandidat, tros dock få svårare att förmå sina ofta yngre väljare att gå till valurnan.
Iowa caucuses har sedan 1972 varit det första delstatliga nomineringsvalet för presidentkandidater i USA. Trots att delstaten bara har drygt tre miljoner invånare har tillmäts tillställningen stort symbolvärde och ett fiasko i delstaten kan bli ett hårt slag för en presidentkandidat.
Samtliga demokrater som kammat hem segern i Iowa sedan 1996 har sedan gått vidare till att knipa presidentkandidaturen på nationell nivå. År 1992 fick Bill Clinton dock endast 3 procent av stödet i delstaten men lyckades ändå bli president.