I sin artikel hänvisar Nyborg till den finske forskaren Tatu Vanhanen som har mätt skillnaderna i genomsnittlig nationell IQ och funnit att anmärkningsvärt få om ens några länder med en genomsnittlig IQ under 90 någonsin har kunnat skapa en "demokratisk välfärdsstat" som den nordiska.
Intelligens är ytterst viktig för personlig framgång, men också för länders utveckling, skriver Nyborg i sin artikel. Han förklarar också varför araber, afrikaner och afghaner typiskt sett framstår som så ointelligenta jämfört med européer och i synnerhet judar och nordostasiater.
"Tragiskt nog, som min egen forskning visar, leder kombinationen av högt IQ, demokrati och välfärd även till självdestruktion. Glöm inte att det var det naturliga urvalet i områden med kallt klimat som skapade intelligensskillnaderna mellan länderna i norr och dem i det varma Afrika. Den olyckliga sanningen är att den moderna välfärdsstaten motverkar detta naturliga urval just eftersom det är humant att hjälpa de fattiga, de dumma och de skröpliga och därmed ge dem möjlighet att sätta många barn till världen", skriver han.
Nyborgs slutsatser har nyligen blivit högaktuella till följd av regeringens beslut att införa en massinvandring av somalier, som är en folkgrupp som präglas av stora spännande utmaningar på det intelligensrelaterade området. Somalier föder ungefär fyra gånger så många barn barn som svenskar samtidigt som nio av tio somaliska invandrare är analfabeter, enligt Yle. Var femte somalisk ung man i Göteborg är inblandade i minst ett våldsbrott under en tvåårsperiod, enligt GP. Dessutom är över 82 procent av somalierna i Sverige är arbetslösa, enligt SR, och bidragsberoendet är ännu högre än så.
Medel-IQ i Somalia är ca 68. Det innebär att sannolikheten att en slumpmässig svensk har högre IQ än en slumpmässig somalier är 94 procent, konstaterade den ledande intelligensforskaren Rickard Lynn 2002.