För tre år sedan väckte ekonomen Daniel Lind stor uppmärksamhet i svensk media med sin kritikerrosade bok "Mellan dröm och verklighet", där han slog fast att möjligheten att jobba sig rik är lägst i USA där sambandet mellan fäders och deras söners inkomster är som starkast. I Sverige och övriga nordiska länder däremot var möjligheterna att jobba sig rik alldeles förträffliga, visade hans "forskning".
Men nu visar det sig att Daniel Linds definerade ordet "klassresa" som att "ta sig från den fattigaste till den rikaste halvan av befolkningen", vilket är väldigt lätt att göra i Sverige eftersom alla i Sverige tjänar nästan lika mycket efter skatt.
Elektriker definerades som överklass
Dagens Nyheter har publicerat en artikel där journalisten Thomas Lerner gör följande reflektion:
"Med en ganska sammanpressad inkomstfördelning, som i Sverige, räcker även små löneökningar för att ta stora kliv i den relativa fördelningen. Om sonen till en svensk bibliotekarie (med lön runt 25?000) blir elektriker (med lön runt 34?000), tar han ett jättekliv och går förbi stora grupper av högskoleutbildade. I USA leder motsvarande löneskillnad inte till samma sociala 'klättring'."
Lerner citerar gillande välfärdsforskaren Andreas Berg som konstaterar att man även måste studera "möjligheten att med eget arbete bygga upp en förmögenhet" för att få en rättvisande bild. Och på denna punkt, och en rad andra, "klarar sig Sverige tyvärr inte lika bra", konstaterar han.