Det som retat upp många HBTQ-aktivister är att tv-serien belyser vissa mindre smickrande aspekter av könsbytarindustrin, som vuxit explosionsartat sedan det blev politiskt trendigt att påstå att man var född med fel kön.
Bland annat intervjuas personer som ångrat sina könsbyten när det redan var för sent.
Kritikerna hävdar dock att dokumentärserien är "propaganda" riktad mot fenomenet.
– Jag skulle inte ens kalla det journalistik, jag skulle kalla det agendadrivande propagandajournalistik, säger Elina Pahnke, kulturjournalist på Aftonbladet, till SVT.
I serien beskrivs exempelvis diagnosen könsdysfori som en "kultursjukdom".
– SVT använder vissa grepp i serien för att måla upp transpersoner som ett slags påfund som bara finns idag. Och man gör det genom att bortse från viktig fakta, säger Elina Pahnke.
Programmet anmälts till Granskningsnämnden 110 gånger, enligt Aftonbladet. Skattefinansierade Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) finns bland anmälarna.
”Till exempel påstår man i dokumentären att könsdysfori är en ’kultursjukdom’ och att vården bedrivs utan vetenskapligt stöd. Det stämmer inte”, skriver de på sin hemsida.
Ansvarig utgivare för ”Transkriget”, Charlotta Friborg, svarar på kritiken i en debattartikel i DN där hon skriver där att SVT Nyheters uppgift är att granska hur samhällets institutioner fungerar:
”Journalistiken ska använda vetenskapen som grund och inte väja för ämnen där åsiktsskillnaderna är stora. Dokumentären ’Transkriget’ ifrågasätter inte att transvård kan vara helt rätt för vissa. Men att lyfta fram skarp kritik från ledande experter är ett viktigt journalistiskt uppdrag, det handlar om att granska makten. Extra viktigt är det när en behandling av unga kan få stora konsekvenser.”