Stockholms universitet, som deltog i operationen vid Estonias vrak i somras, har nu presenterat sina slutsatser om förlisningsplatsen.
Enligt rapporten ses berggrunden sticka upp på flera platser i närheten av de nyupptäckta hålen i skrovet.
– Det är mycket som tyder på att skadorna har orsakats av den uppstickande berggrunden, men vi behöver fortsätta med fler utredningsåtgärder innan vi kan bekräfta detta, sade Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, under en presskonferens enligt SVT Nyheter.
Undersökningarna visar att Estonia ligger i en sluttning, som huvudsakligen är täckt av sediment.
– Utifrån besiktning av filmer som det estländska företaget Tuukritööde OÜ samlade in med hjälp av en undervattensrobot, bedöms dock fast berg sticka fram, mycket nära de omtalade hålen. Det finns också starka indicier på att vraket har ändrat position över tiden. Den påbörjade övertäckningen gör det ännu svårare att dra några tydliga slutsatser då de dumpade en hel del sand och grövre material i området, särskilt på södra sidan av vraket, säger Martin Jakobsson, den ansvarige forskaren från Stockholms universitet.
Även de ansvariga myndigheterna i Sverige och Estland understryker att det är för tidigt att dra några slutsatser av fynden.
– Vi har hittat sprickor, hål och bucklor över hela fartyget. Vi måste studera alla dessa skador och även inspektera bogrampen som lossnat från sina gångjärn, säger Rene Arikas, estniska haverikommissionens chef, enligt SVT.