172 tyska ekonomer varnar i ett öppet brev publicerat i Frankfurter Allgemeine Zeitung för konsekvenserna av en europeisk bankunion, det vill säga kollektivt ansvar för de europeiska bankskulderna. De skriver att de befarar en kollektivisering av bankskulder motsvarandes tre gånger den samlade statsskulden i krisländerna och att det ej kan vara "skattebetalarnas, pensionärernas och spararnas ansvar i än så länge solventa länder att lösa ut".
Ekonomerna fortsätter med att "det är en grupp som ska bära bördan och det är borgenärerna själva" med vilket de menar att banker bör tillåtas gå i konkurs om de investerar felaktigt. De befarar att dåliga beslut kan tas för Tysklands del "så länge som skuldsatta länder har en strukturell majoritet i eurozonen" och att när väl solventa länder går med på att ta ansvar för privata bankskulder i krisländer så finns risken att de ständigt pressas till att öka summorna de ska ansvara för.
Ekonomerna befarar att detta kommer leda till att "stridigheter och missämja mellan gränsande länder" ej går att undvika och att "varken euron eller europatanken skulle överleva". Istället skulle "Wall Street, City of London, även en del investerare i Tyskland, tillsammans med inhemska och utländska banker" gynnas och att det skulle ske på bekostnad av "medborgare som har lite att göra med detta" under "en mantel av solidaritet".