Beskedet ges av statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt utbildningsminister Johan Pehrson (L) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Stödpaketet blir ytterligare ett i raden av politikernas miljardrullningar till kriget – samtidigt som det svenska försvaret fortfarande har stora brister.
Enligt regeringen ska Försvarets materielverk anskaffa luftvärnssystemen Robot 70 och Tridon Mk2 för att skänka bort till Ukraina. Vidare ska Sverige även genom internationellt samarbete bidra med luftvärnsrobotar av en typ som Ukraina redan använder, samt vapen som kan bäras av enskilda soldater.
Det nya stödpaketet motiveras med att ”det omedelbara ukrainska behovet av luftvärn” är stort, samt att det kommer att ”stärka skyddet av såväl Ukrainas militär som befolkning och civil infrastruktur”.
Sverige har sedan Rysslands invasion i februari 2022 varit en av de största bidragsgivarna till Ukraina. Enligt regeringen har den ekonomiska ramen för det militära stödet fastställts till 75 miljarder kronor för perioden 2024–2026.
Det senaste och hittills största stödpaketet uppgick till hela 13,5 miljarder skattekronor, där bland annat stridsbåtar, pansarvärnsvapen och ammunition ingick.
Politikerna – inte minst SD-politikerna – applåderade sig själva när de med acklamation klubbade igenom förslaget i riksdagen i onsdags:
You know what dear followers, this is what happened yesterday in the Swedish Parliament. A unified Parliament voted in favor of sending the 18th & largest military support package to #Ukraine.
Then we applauded the decision, which seldom happens. 👏#SlavaUkraini #SlavaUkraïni pic.twitter.com/64GWym1mNe— Markus Wiechel (@MarkusWiechel) February 20, 2025
Samtidigt som Sverige fortsätter att skicka miljardbelopp till Ukraina växer kritiken mot att landets eget försvar fortfarande har stora luckor. Den svenska försvarsbudgeten har visserligen ökat, men många experter pekar på att Försvarsmakten fortfarande lider av personalbrist och materielbrist.
Att en stor del av vårt försvarsmateriel försvinner till Ukraina gör dock inte så mycket, försäkrar politikerna – för nu är vi med i Nato.
"Vårt medlemskap i Nato gör Sverige säkrare – vi står inte längre ensamma i en orolig tid. Samarbetet med våra nordiska och baltiska grannar är starkare än någon gång i modern tid", skriver Ulf Kristersson och hans kollegor.
Enligt regeringen måste Ukraina ges möjligheten att förhandla ”från en styrkeposition”, och det får absolut inte bli några fredssamtal "om Ukraina utan Ukraina". Just sådana samtal pågår dock just nu, och den svenska regeringen är inte inbjuden till dem.