Statsminister Stefan Löfven träffade i dag Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera invandringskatastrofen.
De två politikerna visade sig vara överens om att det behöver göras ändringar i Dublinförordningen, enligt vilken en asylsökare ska få sitt ärende prövat i det första EU-land personen sätter sin fot i.
– Det gör att Grekland och Italien som är utsatta för ett stort flyktingmottagande inte ensamma kan ansvara för alla de flyktingar som ankommer till EU:s yttre gränser, sade Angela Merkel enligt Sveriges Radio.
Istället bör asylsökarna i en större utsträckning tvångsfördelas mellan medlemsländerna, anser hon.
– Det här är Sverige och Tyskland eniga om att det nu behövs tvingande kvoter eller ett bestämt antal som länderna ska ta emot, sa Merkel.
Den tyska regeringen valde nyligen att ensidigt sätta Dublinförordningen ur spel för syrier som vill ta sig till landet via Ungern. Det innebär att de syriska asylsökare som lyckas ta sig in i Tyskland inte kommer att skickas tillbaka till Ungern. Redan innan det beslutet hade tagits kom en prognos som visade att Tyskland kommer att ta emot hela 800.000 asylsökare från tredje världen bara i år.
Stefan Löfven, som idag var på besök i Berlin, håller med Merkel om att det krävs ökade tvångsmedel för att få fler länder att ta emot asylsökarna.
– Till att börja med behövs ett permanent och ett tvingande system som kan träda i kraft när flyktingar i ett land ökar kraftigt, sade han.
– Det är bråttom att lägga fram en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingkatastrofen. Sverige, Tyskland och ett fåtal andra länder har länge varit ensamma om att ta sitt fulla ansvar. Det håller inte. Alla länder i unionen måste nu beslutsamt stå upp för människovärdet och göra sin plikt i denna krävande tid, säger Stefan Löfven vidare.