Det var i mars som Zaida Catalán kidnappades under ett FN-uppdrag i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa i Afrika, där väpnade strider pågår mellan regeringen och milisgrupper. Ett par veckor senare hittades hon död ihop med sin amerikanske kollega Michael Sharp. Enligt BBC var kvinnan halshuggen medan mannens kropp var intakt.
I mitten av april greps en person misstänkt för morden samtidigt som en annan misstänkt lyckades fly. Dessutom greps fyra poliser som bar ansvaret för att övervaka de misstänkta gärningsmännen.
Senare i april släppte kongolesiska myndigheter en mobilfilm som visar morden på de båda FN-medarbetarna. FN sade att man var "helt förskräckta" över filmen, och Svenska Utrikesdepartementet menade att filmvisningen kan försvåra brottsutredningen.
Filmen, som har en kongolesisk berättarröst, visar att de båda FN-medarbetarna sköts till död. Därefter blir Catalán halshuggen, bekräftar filmen enligt The Guardian.
Under en presskonferens i huvudstaden Kinshasa på lördagen meddelade den militära åklagaren Odon Makutu att två personer från den lokala milisen Kamwina Nsapu kommer åtalas för morden på Zaida Catalán och Michael Sharp.
De åtalas för mord, terrorism och för deltagande i den väpnade milisgruppen. Enligt åklagaren är ytterligare fjorton personer misstänkta för brott, men har inte gripits, skriver Sveriges Radio.
Enligt Ekot har det förekommit spekulationer om att morden utnyttjats av Kongos regering i kampen mot Kamwina Nsapu, som ses som en terrorgrupp. Bland annat är det ännu oklart hur myndigheterna lyckades komma över filmen som visar morden. Men åklagaren har förnekat att staten skulle ha något med avrättningarna att göra.
Åtalet mot de misstänka gärningsmännen inleds inom kort.
I början av 2000-talet var Zaida Catalán språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom tillsammans med Gustav Fridolin, nuvarande utbildningsminister. Catalán var utbildad jurist vid Stockholms universitet och arbetade inom FN som expert på mänskliga rättigheter.
Detta är första gången någonsin som FN-experter försvinner i Kongo, enligt Human Rights Watch.