Ensamkommande flyktingbarn
Fredagens domslut påverkar inte Migrationsverket, säger myndigheten.

Trots domen: Migrationsverket fortsätter med afghanamnestin

Publicerad 6 juli 2018 kl 19.02

Inrikes. Idag meddelade Migrationsdomstolen att den så kallade gymnasielagen gällande "ensamkommande" är så dålig att den "inte får tillämpas". Men Migrationsverket tänker ändå tillämpa den, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Att Migrationsdomstolen i ett färskt domslut underkänt "gymnasielagen" som ger så kallade ensamkommande flyktingbarn en ny chans att stanna i Sverige, stoppar inte Migrationsverket från att fortsätta använda den.

Det uppger Migrationsverket på fredagskvällen.

"Migrationsverket fortsätter att ta emot ansökningar och tillämpa den nya gymnasielagen", skriver man.

Alla ansökningar som gäller den nya gymnasielagen ska skickas till Migrationsverket. Uppskattningsvis 9.000 personer omfattas och på fredagen hade strax över 3.000 personer skickat sin ansökan till verket.

Migrationsdomstolen har dock i sin lagprövning funnit att beredningen av lagförslaget i den del det avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen där "inte får tillämpas"

Målet gäller en ung asylsökare från Irak, som kom till Sverige 2015.

"Migrationsdomstolen anser i domen att bristerna i beredningen är sådana att bestämmelsen om sänkt beviskrav inte får tillämpas. För uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen krävs därför att den asylsökande klargör sin identitet. Eftersom mannen inte gjort detta, avslogs hans överklagande", skriver domstolen idag.

Men för Migrationsverkets del innebär detta "inte några förändringar i vårt sätt att hantera ansökningarna", uppger Daniel Grynfarb, chef för migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

– Vi tar emot och handlägger dessa ärenden som vanligt, fortsätter han.

Migrationsverket prövar lagakraftvunna asylärenden, alltså ärenden som enbart handlar om att få uppehållstillstånd med gymnasielagen som grund, säger man. Ansökningar som gäller de som fortfarande väntar på att få sitt asylärende prövat i domstol, skickas vidare till någon av landets fyra migrationsdomstolar efter att Migrationsverket bedömt om de grundläggande kriterierna i lagen är uppfyllda.

– Vilken migrationsdomstol som blir behörig att pröva gymnasieärendet, beror på var i landet som Migrationsverket avgjort själva asylärendet, säger Daniel Grynfarb.

Migrationsdomstolarna har bedömt att runt 5.000 av de uppskattningsvis 9.000 personerna som omfattas, kommer att prövas av dem, menar verket.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Försvaret undersöker havsbottnen åt polisen

Kallas in under förundersökning om kapade kablar.. "Vi har en god lägesbild över vad som rör sig på ytan runt våra kuster."0 

Dömdes för mord utan kropp – nu har kvarlevor hittats

Åtta år efter försvinnandet.. "Känns väldigt bra att vi äntligen kunnat ge det här beskedet till anhöriga."0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0