Vi har ett demokratiskt system som bygger på yttrandefrihet och tryckfrihet, då kan inte vi sitta som smakdomare, säger Sofia Olsson Olsén till Dagens Media.
Hon påpekar att nämnden saknar förutsättningar för att neka tidningar bidrag av politiska skäl och vill inte heller se ett sådant system.
Tidningsutgivarnas VD Per Hultengård instämmer och förklarar för Dagens Media att han anser att man bör bemöta sina politiska meningsmotståndare snarare än att bekämpa dem med förbud och utanförskap.
Även bland politikerna i riksdagens presstödskommitté är enigheten total om att alla typer av tidningar bör kunna få presstöd oavsett politisk inriktning. I sitt betänkande skriver kommittén att det skulle strida mot tanken med yttrandefriheten att neka tidningar stöd på grund av deras politiska innehåll.
Samtidigt är två inflytelserika personer starkt emot att deras egna politiska motståndare ska få presstöd. En av dem är presstödsutredningens ordförande, den liberale juristen och antinationalisten Hans-Gunnar Axberger, som reserverade sig mot utredningens slutbetänkande eftersom han inte lyckades få riksdagspolitikerna i presstödskommittén att gå med på att införa en invandringspolitisk paragraf. Den föreslagna paragrafen, som Axberger vill kalla för "demokratibestämmelse", skulle göra det möjligt att neka konservativa eller invandringskritiska tidningar presstöd endast på grund av deras politiska innehåll.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är även hon inne på Axbergers linje och vill nu trotsa presstödskommitténs beslut när det blir dags för regeringen att presentera ett färdigt lagförslag i frågan.
"Jag inväntar nu remissinstansernas synpunkter på presstödskommitténs förslag. Jag hoppas att de svaren ger en grund för att införa en demokratibestämmelse när den nya presstödsförordningen ska träda i kraft", skrev en besviken Adelsohn-Liljeroth nyligen på SVT Debatt.
Vilka chanser en sådan proposition har i riksdagen är för närvarande oklart, eftersom partiernas linjer inte är kända. Klart är i alla fall att Moderaternas ledamot i presstödskommittén, Per Bill, inte reserverade sig mot slutbetänkandet trots att det innehöll ett komplett avfärdande av Axbergers förslag till invandringspolitisk "demokratibestämmmelse".