Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde hävdar att Folkhälsomyndighetens strategi är att släppa lös coronaviruset bland barn och friska vuxna för att bygga upp en flockimmunitet bland folket.
I gårdagens DN bestred nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell att så är fallet.
Men på söndagen medger han i Expressen att strategin om flockimmunitet "delvis stämmer", även om han inte är helt tydlig med vad han vill.
– Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden, säger Anders Tegnell till Expressen.
På den uttryckliga frågan om det är myndighetens strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda riskgrupperna, svarar han att det i grunden inte är strategin, utan att få smittan att bli så långsam som möjligt. Detta eftersom det är oklart hur flockimmunitet fungerar för coronaviruset. Därför vill han inte säga att det är strategin, eftersom myndigheten inte vet vad målet är. Det mål som nu finns är att minska smittspridningen genom att sjuka människor stannar hemma, enligt statsepidemiologen.
När TT frågar Tegnell om strategin är att folk ska smittas, säger han:
– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det.