Det var i fredags eftermiddag som SwebbTV-redaktionen fick ett mejl från Youtube som kort meddelade att hela deras konto hade släckts ned eftersom det bröt mot communityreglerna.
Sedan starten 2016 hade SwebbTV lyckats bygga upp en stor skara anhängare med sina intervjuer och program som ofta har haft udden riktad mot den svenska maktapparaten. Verksamheten möjliggörs av donationer och voluntärarbete.
– Vi hade en miljon visningar per månad och mer än 200.000 visningstimmar i månaden. Det var flera hundra timmars programtid. Vissa klipp kunde i antal visningar jämföras med motsvarande program i SVT, säger Mikael Willgert, som grundade SwebbTV tillsammans med Jan Sjunnesson.
Beskedet från Youtube kom helt utan förvarning, enligt Willgert.
– Fram till i fredags hade vi inte fått några påpekanden om några brott mot communityreglerna och inga sura mejl. Det har varit ett väldigt positivt bemötande från alla håll. Vi hade heller inte fått några flaggningar på våra program eller klagomål om upphovsrättsintrång vare sig från Youtube eller någon annan. De har inte själva på något sätt pekat ut någon specifik video som skulle bryta mot reglerna.
Den som försöker komma åt det avstängda kontot nås av följande budskap från Youtube: "Kontot har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp."
– Det är rent förtal. Det finns ingen hets mot folkgrupp i våra program. Vad ska folk tro om oss när de läser påståenden om att vi ägnar oss åt hets? Det är ett övergrepp från en part som är fullkomligt dominerande. Det är skamligt att de missbrukar sin ställning på det här sättet, säger Willgert.
Han pekar på att SwebbTV den senaste tiden publicerat flera klipp som är starkt kritiska till den svenska regeringen och det svenska rättssystemet. Man har bland annat anklagat justitieminister Morgan Johansson (S) för att ha spridit vilseledande information.
Just Morgan Johansson har varit drivande för att pressa Google – som driver Youtube – och sociala medieplattformar som Facebook att censurera politiskt innehåll som den svenska regeringen klassar som hat. I mars 2018, efter att Expressen och Dagens Nyheter iscensatt ett drev mot Youtube, lovade Johansson att han skulle sätta "mycket större press" på Google att radera oönskade åsikter.
– Man kan nog anta att Google inte skulle ha gjort detta utan påtryckningar från regeringen. Om det handlar om att vi har kritiserat regeringen eller på något annat vet vi inte, säger Mikael Willgert.
– Att vår regering inte intresserar sig för yttrandefriheten utan undergräver den genom att kräva att bolag ska agera mot yttrandefriheten är förvånande. Jag tror vi måste resa oss mot det här, fortsätter han.
Artikeln har rättats.