Spänningarna i Europa
Utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven.

Sverige ratar resolution mot nazism

Publicerad 30 november 2014 kl 08.15

Utrikes. Sverige valde att lägga ned sin röst när 115 av världens 193 länder antog en resolution mot nazism i FN:s general­församling i förra veckan, rapporterar Folket i Bild. Skälet är att USA – som ger indirekt stöd till flera nynazistiska miliser i Ukraina – röstade nej till resolutionen.

Dela artikeln

USA lämnar finansiellt stöd till Ukraina som använder resurserna för att beväpna flera nynazistiska och ultranationalistiska miliser, som slåss mot separatister inom den ryska minoriteten i östra Ukraina.

I veckan har USA:s president Barack Obama diskuterat direkta leveranser av dödliga vapen till Kiev – leveranser som den 53-årige fredspristagaren kan utgå ifrån att kommer att hamna i händerna på dessa nynazistiska milisgrupper.

Resolutionen i FN:s generalförsamling, som antogs den 21 november, fördömde enligt Folket i Bild alla försök att rentvå nazistiska kollaboratörer genom att framställa dem som kämpar för nationalistiska motståndsrörelser eller att hedra dem som sådana. Dessutom fördömdes förnekande av Förintelsen.

Vid omröstningen i generalförsamlingen röstade 115 av världens 193 FN-länder ja till resolutionen. som hade föreslagits av Ryssland. Kanada, USA och Ukraina röstade emot, medan 55 länder – däribland Sverige och andra EU-medlemmar – lade ned sina röster.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som ansvarar för Sveriges ledamöter i FN:s generalförsamling, har tidigare tonat ned det amerikanska inflytandet över svenska UD.

– Det är inte USA som bestämmer vår politik, sade Wallström till TT i samband med att Sverige som första EU-land erkände Palestina. 


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Invandringskritiska FPÖ på 36 procent

Partiet börjar dominera Österrikes politik. 16 procentenheter före tvåan – konservativa ÖVP.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0