Förslaget har väckt häftig kritik från bland annat Tyskland, Luxemburg och Belgien, som varnar för att ett förbud mot vissa journalister att verka inom EU skulle strida mot yttrandefriheten.
EU har redan antagit ett reseförbud och en frysning av banktillgodohavanden mot chefen för den ryska public-servicekanalen RT, Dimitri Kiseljov, den 21 mars. Anledningen var att Kiseljov sågs som en central figur i "regeringens propaganda", enligt EU-kommissionen.
Företrädaren för Estland uppgav att den "ryska propagandan" var "oacceptabel" eftersom den fungerade bättre än tidigare sovjetisk propaganda. Kritiker menar dock västerlänningar är mer mottagliga för det ryska perspektivet på grund av sakläget – det kommunistiska Sovjet var helt enkelt ett hot mot Europa som det nuvarande liberalkonservativa Ryssland inte är.
Den tyske vänsterpartisten och parlamentsledamoten Wolfgang Gehrcke varnar för att projektet är "ett allvarligt angrepp på yttrandefriheten och dessutom grundlagsstridigt". Han menar även att det finns en risk att Ryssland förbjuder tyska journalister att vistas i Ryssland.
"Förbud för journalister är det sista som ett demokratiskt land kan kosta på sig", skrev Gehrcke i en debattartikel i helgen.