Den nya italienska studien innebär ett nytt hårt slag mot Sveriges strategi, som går ut på att medvetet låta en stor del av befolkningen smittas av covid-19.
Tanken med strategin uppges vara att när en tillräckligt stor andel av befolkningen har genomgått smittan så uppstår en "flockimmunitet" som gör att viruset slutar att spridas.
Enligt studien från det italienska institutet ISPI är länderna i Europa långt ifrån att nå de exponeringsnivåer som krävs för den typen av immunitet. I Belgien, som toppar listan, beräknas fortfarande bara 6,2 procent av befolkningen ha smittats hittills.
Motsvarande siffra i Sverige är endast 2,5 procent. Den siffran inte i närheten av de 40 procent som enligt svenska experter krävs för att nå flockimmunitet.
– Även om dessa siffror skulle ha underskattats med 50 procent kommer majoriteten att fortsätta att exponeras för viruset. Massimmunitet är en fantasi, säger Carlo Rosa, vd för Diasorin, ett italienskt bioteknikföretag som producerar coronatester för Europa, till Financial Times.
– Ingen vet vad som kommer att ske härnäst. Vi måste vara förberedda, särskilt när den årliga influensasäsongen inleds i höst, fortsätter hon.
För att nå någon form av flockimmunitet måste andelen som exponerats för viruset vara över 70 procent, enligt studien. Det är 28 gånger fler än andelen som för närvarande beräknas ha smittats i Sverige, skriver RT.
Sajten noterar att de svenska medierna ändå genomsyras av artiklar om att "flockimmunitet" snart kan ha uppnåtts i landet.
I måndags riktade WHO-chefen Michael Ryan mycket hård kritik mot den svenska strategin, som han beskrev som "brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum".