Länken "bedöms vara en allvarlig överträdelse mot de
villkor som gäller för stöd från Malmö stad samt strida mot bestämmelserna för kulturstöd", heter det i beslutet från kommunen.
Enligt det så kallade demokrativillkoret måste den som får bidrag från Malmö kommun "ta ställning för mångfald" i alla delar av sin verksamhet och är även skyldig att bojkotta leverantörer som uttrycker tvivel på förträffligheten i mångfald som samhällsmodell.
"Verksamheten får heller inte samverka med, eller anlita, organisationer eller personer som uttrycker åsikter i strid med ovanstående", heter det i reglerna.
Den 27 oktober kom det till kulturförvaltningens kännedom att ABM:s webbsajt hade en länk till antisemitisk litteratur. I beslutet konstaterar förvaltningen att föreningen visserligen har råkat publicera länken av misstag.
"ABM har dock, genom sin kunskap om och erfarenhet av det arabiskspråkiga litteraturfältet, varit väl medvetna om den stora risken för förekomst av kontroversiellt och olämpligt innehåll. ABM har vidtagit förebyggande åtgärder, som visat sig otillräckliga. Föreningen har inte fullföljt det ansvar man påtagit sig genom att ansöka om och motta kulturstöd", skriver förvaltningen vidare.
Enligt beslutet ska nu Arabiska Bokmässan återbetala 225.000 kr.
Det är inte första gången som svenska myndigheter använder så kallade demokratibestämmelser för att bekämpa araber som sprider antisemitiskt eller Israelkritiskt innehåll. I praktiken har staten lyckats reglera åsikterna hos arabiska organisationer utan att behöva förbjuda dem eller anordna regelrätta bokbål, genom att villkora utbetalningen av bidrag.
År 2019 slog kammarrätten i Stockholm fast att Sveriges unga muslimer skulle återbetala tidigare utbetalt statsbidrag eftersom man bjudit in en arab som var känd för att hysa diverse antisemitiska tankefigurer. Även den gången handlade det om att föreningen inte gjort tillräckligt för att undvika att personer med fel åsikter kommer i kontakt med föreningen av misstag.