Det var 2016 som riksdagen röstade igenom en lag som tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända invandrare.
Därefter har kommuner blivit konkurshotade på grund av den mycket kostsamma invandringen.
Men nu sätter Sölvesborg ned foten. Kommunen vill inte ta emot flyr så kallade flyktingar.
De styrande partierna, SD, M, KD och det lokala SoL-partiet, har därför bestämt sig att pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre. Poängen är alltså att se vad som har företräde. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) säger att man inte vill binda upp sig på kostnader och det är viktigt att agera innan det är för sent. Hon påpekar att det vore en "skandal" om självstyret inte gäller invandring.
Socialdemokraterna går dock emot idén, och vill att kommunen tar emot ännu fler invandrare. Det är viktigt att varje kommun "tar ansvar", menar socialdemokraten Johanna Beijer.
Men Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror inte att Sölvesborg kommer lyckas slippa undan.
– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger han till Ekot.