Drevet mot yttrandefriheten
KRITISERAS: Bonnierkoncernens styrelseordförande Carl-Johan Bonnier, 66.

Reportrar utan gränser riktar hård kritik mot Bonniers censurkrav

Publicerad 12 mars 2018 kl 17.54

Media. Är det rimligt att ägarfamiljer i Sverige ska bestämma vad som dyker upp i Googles sökresultat? Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist riktar nu kritik mot Bonniers krav på nätcensur.
"Att outsourca censuren till amerikanska företag är att runda demokratin", skriver han.

Dela artikeln

Familjen Bonnier har den senaste veckan låtit sina tidningar Expressen och Dagens Nyheter engagera sig i ett drev av sällan skådat slag, riktat mot den amerikanska nätjätten Google.

Den liberala ägarfamiljen kräver att Google ska ta bort sajter som Bonnier inte gillar från sitt sökresultat – bland annat med hänvisning till så kallad antisemitism.

Men agerandet kritiseras nu av Jonathan Lundqvist, som är avgående ordförande för Reportrar utan gränser.

I DN Debatt skriver Lundqvist att vi nu har fått en "märklig situation där både företrädare för mediebranschen och vissa politiker tycker att det är en rimlig ordning att ett amerikanskt företag agerar grindvakt till den svenska offentligheten".

När det gäller Granskning Sverige, som Bonnier lyckades få avstängda från Youtube, konstaterar Jonathan Lundqvist att personerna bakom satsningen av allt att döma inte har gjort sig skyldiga till några brott. För att vika sig från Bonniers påtryckningar tvingades Google hänvisa till att Granskning Sverige bröt mot upphovsrätten eftersom filmklippen innehöll skärmdumpar från artiklar.

Detta trots att det är en svensk domstol mycket väl hade kunnat konstatera att användandet av skärmdumparna inte bröt mot lagen, skriver Lundqvist. Men det kommer vi aldrig få veta, fortsätter han.

"Hot och hat" är en vanlig floskel som svenska medier använder sig av när de vill stoppa personer vars åsikter de inte gillar. Men Jonathan Lundqvist konstaterar att det redan är olagligt att hota andra.

"Att däremot 'hata' någon – och ge uttryck för det – är inte olagligt. Trots de uppenbara kollisioner med yttrandefriheten som det skulle innebära att införa en sådan ordning kan det vara en legitim åsikt att vilja ändra på det. Men då måste man gå den långa vägen genom utredningar och lagförslag så att medborgarna kan säga sitt. Att outsourca censuren till amerikanska företag är att runda demokratin."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0