Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, låter reporäntan ligga kvar på -0,50 procent. Det innebär att bankerna betalar en ränta på 0,25 procent för att låna pengar av riksbanken, och att bolånekunder betalar runt en tusenlapp i månaden för att låna en miljon kronor.
Den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas men Riksbanken, som alltså ändå väljer att behålla den låga räntan, förklarar sitt beslut med att osäkerheten om konjunkturutvecklingen i omvärlden är stor och har ökat till följd av brexit.
"För att ge stöd åt svensk ekonomi och den stigande inflationen behövs en mycket expansiv penningpolitik. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på -0,5 procent och bedömer att det dröjer längre innan räntan börjar höjas", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Dessutom planerar Riksbanken att fortsätta trycka nya pengar för att köpa statsobligationer. Ett glädjande besked för Stefan Löfven och hans regering, som redan höjt ett stort antal skatter för att klara invandringen.
"Köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2016 så som beslutades i april. Det finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om det behövs för att värna inflationsmålet", skriver Riksbanken.
Helt nöjd är dock banken inte med den negativa räntan.
"Reporäntan behöver vara låg för att värna inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen. Men det låga ränteläget för samtidigt med sig risker så som stigande bostadspriser och en ökande skuldsättning hos hushållen. För att få en långsiktigt hållbar utveckling i svensk ekonomi behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom makrotillsynen, bostadspolitiken och skattepolitiken", avslutar myndigheten i sitt pressmeddelande.