Endast 3 procent valde att binda sina lån och resterande del valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta.
Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga. Det tyder enligt SBAB på att man förväntar sig att den rörliga räntan kommer att sjunka påtagligt, men det kan också finnas psykologiska skäl.
– Att 9 av 10 valt rörlig ränta sedan slutet av 2022 kan vara en följd av att många sedan dess upplevt att det varit "för sent" att binda räntan. De som inte band före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris. De kanske upplever att de varit med på den stora uppgången och därför inte också vill missa en potentiell nedgång genom att binda räntan. En känsla som stundom kan ha trumfat att det trots allt hade kunnat vara ekonomiskt rationellt för fler att binda räntan, säger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik i ett pressmeddelande.
Andelen som valt rörlig ränta har legat relativt stabilt mellan 89 och 96 procent ända sedan december 2022. Utifrån ett historiskt perspektiv är det en "exceptionellt hög nivå", enligt SBAB.
SBAB har fullt jämförbar statistik sedan januari 2020 och andelen som valt rörlig ränta har tidigare aldrig legat i närheten av de nivåerna som de legat på under denna period.