EU-flaggor, flaggspel.
Stuart Chalmers.

Rekordhög arbetslöshet i EU

Publicerad 2 april 2013 kl 15.43

EU.Den genomsnittliga arbetslösheten i de 17 euro-länderna var i februari månad 12 procent enligt en rapport från Eurostat som publicerades idag.

Gilla artikeln på Facebook

För ett år sedan var arbetslösheten i euro-länderna 10,9 procent. I hela EU är just nu över 26 miljoner människor arbetslösa, fler än någonsin tidigare i EU:s historia och en ökning med tio miljoner jämfört med för fem år sedan.

Arbetslöshetssiffrorna skiljer sig dessutom kraftigt åt mellan de olika euro-länderna, lägst är de i Österrike (4,8%), Tyskland (5,4%) och Luxemburg (5,5%) medan de är högst i Grekland (26,4%), Spanien (26,3%) och Portugal (17,5%).

Ännu större är skillnaderna i arbetslöshet bland unga människor under 25 år, i Grekland är 58,4 procent av dessa arbetslösa medan endast 7,7 procent av ungdomarna i Tyskland saknar ett arbete att gå till.

Allt går dock inte åt fel håll, flera länder som för bara något år sedan hade ekonomiska bekymmer har börjat återhämta sig. Dit hör bland andra Estland, Lettland och Irland där arbetslösheten påtagligt gått ned sedan mätningen för ett år sedan.

Som jämförelse var arbetslösheten i januari i år 7,7 procent i USA och 4,2 procent i Japan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Myt att invandring ger ökad brottslighet"

Stor svensk studie sticker hål på "fördomarna". "Utifrån vår analys har vi sett att det finns liten till ingen koppling".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0